European Union



Brussel, 31 juli 2008

Kinderen hebben recht op bescherming: Europese Commissie schrijft wedstrijd uit voor alle jongeren in de Europese Unie

"Kinderen hebben recht op bescherming" is de titel van een wedstrijd waarvoor Jacques Barrot, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor justitie, vrijheid en veiligheid, vandaag, 31 juli 2008, het startsein heeft gegeven. Europese kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar worden opgeroepen een poster te ontwerpen met als thema het recht van kinderen op bescherming binnen de Europese Unie. Het is de bedoeling van de wedstrijd de jonge burgers van Europa beter te informeren over hun rechten en beter te wapenen om voor die rechten op te komen.

"Alle kinderen en jongeren die burger van de Europese Unie zijn of er verblijven, hebben rechten en meer in het bijzonder het recht op bescherming. Deze rechten waarborgen en beter toelichten is de gemeenschappelijke doelstelling van de Europese Unie en haar lidstaten", aldus vicevoorzitter Barrot. "Kunnen zeggen: "Bescherming, daar heb ik recht op!" en dan ook daadwerkelijk worden gehoord: daarmee bevestigen jongeren een fundamentele waarde van Europa", aldus nog Jacques Barrot. "Daarom nodig ik de jongeren vandaag in het kader van deze wedstrijd uit in groepjes samen te werken rond het thema van hun recht op bescherming, opdat zij beter geïnformeerd zouden zijn over hun rechten en beter gewapend om die uit te oefenen".

De jongeren die aan de wedstrijd deelnemen, zullen een poster moeten ontwerpen die vormgeeft aan het concept van het recht van kinderen op bescherming in de Europese Unie. De deelnemers worden ingedeeld in twee leeftijdsgroepen (10 tot 14 en 15 tot 18) en moeten een team met minstens vier deelnemers vormen.

Eerst vindt een selectie op nationaal niveau plaats, waarna de drie beste teams per leeftijdsgroep op 20 november, de internationale dag voor de rechten van het kind, worden uitgenodigd op een prijsuitreiking per land.

De winnaars van de eerste prijs op nationaal niveau nemen vervolgens op Europees niveau deel aan een tweede selectie. De drie beste teams per leeftijdsgroep worden van 7 tot 9 december in Brussel uitgenodigd voor een bezoek aan de stad en de Europese instellingen en voor de Europese prijsuitreiking onder auspiciën van vicevoorzitter Barrot.

De beste posters worden op de website van de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten en op de server Europa geplaatst. Zij kunnen ook worden gebruikt bij toekomstige Europese campagnes voor de verdediging van de rechten van het kind, waaronder het recht op bescherming.

Dit initiatief past volledig in het beleid van de Commissie voor de verdediging van alle rechten en in haar streven om dit principe in al haar interne en externe beleidsvormen te integreren.

Verdere informatie is te vinden op de website www.eurojeugd.eu, die een link naar de wedstrijd bevat.

Deze nieuwe wedstrijd volgt op twee eerdere: de eerste heeft in 2006 plaatsgevonden en had betrekking op het thema kinderrechten in het algemeen en de tweede, in 2007, betrof de bestrijding van discriminatie. Zo hebben in 2006 meer dan 2 000 teams in de hele Europese Unie en in 2007 meer dan 6 000 teams posters ingezonden voor de wedstrijden "Kom op voor je rechten!" en "Allen tegen discriminatie!" De beste ontwerpen zijn te vinden op de internetsite http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/children/default_fr.htm Zij kunnen ook bij toekomstige Europese campagnes worden gebruikt.