European Union



Brussel, 31 juli 2008

Fusies: Commissie geeft akkoord voor overname van Grampian door VION

De Europese Commissie heeft de voorgestelde overname van Grampian uit het Verenigd Koninkrijk door het Nederlandse bedrijf VION goedgekeurd op grond van de concentratieverordening van de EU. Na een onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of in aanzienlijke delen daarvan niet in belangrijke mate belemmert.

VION is actief op het gebied van het aankopen en slachten van vee, en het verwerken, produceren en verkopen van vleesproducten, voornamelijk in Nederland en Duitsland. Grampian is actief op het gebied van het slachten van vee, en het verwerken, produceren en verkopen van vleesproducten, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens een onderzoek van de voorgenomen transactie door de Commissie zouden de activiteiten van de partijen elkaar voornamelijk overlappen in de markten voor vers en verwerkt varkensvlees. Gezien de minieme toename van het marktaandeel in de markt voor vers varkensvlees en de betrekkelijk lage marktaandelen in de markt voor verwerkt varkensvlees (in gelijk welk subsegment) zijn er geen mededingingsbezwaren. Bovendien zou de combinatie de mededinging van verschillende daadwerkelijke concurrenten blijven ondervinden.

Meer informatie over deze zaak zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m104.html#m_5 204