Gemeente Waalwijk Cameratoezicht in Prof. Piersonstraat en Willaertpark

In de Prof. Piersonstraat en de Talmastraat in Waalwijk ondervinden bewoners overlast van met name (hang)jongeren. De gemeente Waalwijk heeft in samenwerking met haar partners in veiligheid (Politie, Casade woondiensten, het buurtpreventieteam, Mozaïek Waalwijk, De Tavenu en omwonenden) een aantal maatregelen getroffen om de overlast te verminderen. Eén van de maatregelen is het houden van toezicht. Ter ondersteuning heeft de burgemeester van Waalwijk op 23 juli 2008 besloten om vanaf 1 augustus 2008 voor maximaal 12 maanden zichtbare cameras te plaatsen op de overlastlocaties in de Prof. Piersonstraat en het Willaertpark. Het inzetten van cameras is nieuw in de gemeente Waalwijk. Na een evaluatie in het laatste kwartaal van 2008 wordt bepaald of en op welke manier cameratoezicht wordt ingezet.

Voor- en nadelen cameratoezicht
Cameratoezicht kent voor en nadelen. De camera maakt het mogelijk om op afstand toezicht te houden, maar met name ook om opgenomen beelden te gebruiken voor eventuele waarheidsvinding en strafvervolging door politie. Daarnaast heeft de camera ook een preventieve werking. Cameratoezicht in de openbare ruimte roept vragen op bij de omwonenden, op onder andere privacygebied. Om deze vragen zoveel als mogelijk te beantwoorden is een brief verzonden aan de direct omwonenden, met daarbij een vraag en antwoordlijst.

Plan van Aanpak Vandalisme
Het plaatsen van de cameras komt voort uit het Plan van Aanpak Vandalisme, vastgesteld door het college van Waalwijk op 6 november 2007. Het cameratoezicht is een aanvulling op een pakket aan maatregelen dat inmiddels wordt uitgevoerd door de samenwerkende partners.
Voorbeelden hiervan zijn het treffen van fysieke maatregelen en de inzet van een beveiligingsbedrijf in de nachtelijke uren in de weekenden in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik.

Publicatie datum 31-07-2008