Nederlands toneelstuk in Engelse uitvoering op internationaal festival


AMSTERDAM, 20080717 -- Het toneelstuk "Yasser" van de Marokkaans-Nederlandse auteur Abdelkader Benali zal de gehele maand augustus in een Engelstalige uitvoering opgevoerd worden op het Edinburgh Fringe Festival, het grootste theaterfestival ter wereld. Het stuk, wat in 2002 onder meer de H.G. van der Vies-prijs voor beste nieuwe toneeltekst won, wordt in regie van de Nederlandse regisseur Teunkie van der Sluijs gespeeld in theaterzalencomplex Assembly Rooms in Edinburgh.

"Yasser" is een prikkelende doch speelse monoloog over Yasser Mansour, een Palestijnse acteur die in Europa werkt en de rol van Shylock, de Joodse woekeraar uit Shakespeare's "De Koopman van Veneti?," op zich moet nemen. Verscheurd als hij toch al is tussen zijn Palestijnse identiteit en zijn controversi?le personage, is hij ook nog eens net beroofd van zijn rekwisieten, waaronder een grote neus nodig voor zijn rol. En zijn vriendin en medespeelster heeft hem, moe van zijn politieke monologen, de bons gegeven. Eigenlijk zou hij veel liever Yasser Arafat spelen. En Yitzhak Rabin, zoals hij vroeger deed met zijn vriendjes in Palestina. Over een uur gaat het doek op, de druk stijgt, maar waar is zijn neus? Manoeuvrerend door conflicten, rollen en identiteiten ontdekt Yasser dat de Arabier Shylock beter begrijpt dan wie ook: het is onmogelijk een pond vlees te eisen zonder een druppel bloed te verspillen.

Regisseur Teunkie van der Sluijs studeerde eerder dit jaar af aan de regie-opleiding van de Londense toneelschool Rose Bruford College en maakt met "Yasser" zijn eerste voorstelling sinds zijn afstuderen. Van der Sluijs studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werd na intensieve toelatingsexamens in 2005 toegelaten tot op Rose Bruford College, ??n van de slechts twee voltijd Bacheloropleidingen voor theaterregisseurs in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd hij onderwezen door onder meer Simon Usher en Annie Castledine (regisseurs bij o.a. de Royal Shakespeare Company, het Royal National Theatre en het Royal Court Theatre), Eugenio Barba, Anatoly Smeliansky (Moskous Kunsttheater) en Robert Lepage.

Van der Sluijs wil zich richten op het presenteren van (nieuwe ?n klassieke) toneelschrijvers van het vasteland van Europa in de Britse theaterwereld, en hoopt andersom ook nieuw werk uit de grote verscheidenheid aan Britse toneelschrijvers naar Nederland te kunnen brengen. Hij won in 2003 de R?cherche Th??trale prijs voor beginnend talent uit handen van Arabische theatercritici op het Festival International de Monastir in Tunesi? voor diens voorstelling "High Resolution."

Voor auteur Abdelkader Benali is het de eerste keer dat ??n van zijn toneelstukken in vertaling wordt opgevoerd. Benali debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman "Bruiloft aan Zee," die hem de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Prix de Meilleur Roman ?tranger opleverde. Voor "De Langverwachte" won hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Hij publiceerde verschillende romans, verhalen en gedichten en zijn werk is regelmatig vertaald en in het buitenland uitgegeven.

De Egyptisch-Soedanese acteur William el-Gardi, bekend uit onder meer de BBC series "Spooks," "Whistleblowers" en "Last Flight to Kuwait," speelt Benali's veelzijdige monoloog. In 2007 speelde el-Gardi in "The Container" op het Edinburgh Fringe Festival, een voorstelling die veelvuldig in de prijzen viel en onder meer de Amnesty International Freedom of Expression Award won.

De productie van "Yasser" is in handen van Studio Dubbelagent uit Amsterdam en Guy Masterson Productions/Theatre Tours International uit Londen. Assembly Rooms is het grootste en langstlopende theaterzalencomplex op het Edinburgh Fringe Festival. In 2007 programmeerde Assembly onder meer de voorstellingen van Nederlandse stand-up comedians van Comedytrain.

"Yasser" wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het LIRA Fonds, het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds, de Nederlandse Embassade te Londen en de Martin Bowley Charitable Trust.





Stichting Studio Dubbelagent