Gemeente Helmond


Nieuwe subsidie plattelandsontwikkeling

In Helmond geldt de subsidieregeling voor Stiphout, Groot Goor, Brouwhorst, Kloostereind, Overbrug, Berkendonk, Scheepsstal en Berendonk.

In 2000 is in De Peel gestart met de plattelandsontwikkeling, een subsidieprogramma van de Europese Commissie. Dankzij deze regeling is een aantal ideeën op het gebied van plattelandsontwikkeling en reconstructie gerealiseerd. Nu, 2008, is het tijd voor een nieuw provinciale LEADER-subsidieprogramma om plattelandsprojecten op te starten.

LEADER-programma

LEADER is vrij vertaald: samenwerking voor plattelandsontwikkeling. Het programma wil de inwoners van plattelandsgebieden aanzetten en helpen om zelf bij te dragen aan de ontwikkelingen in hun regio. Projectvoorstellen die voldoen aan de richtlijnen van het programma kunnen bij het Streekplatform De Peel worden ingediend voor mogelijke subsidiëring. Projecten op het gebied van landbouw, sociaaleconomische vitalisering en uitvoering van samenwerkingsprojecten komen vooral in aanmerking.

Peel/Helmond

Dit jaar heeft de Provincie Noord-Brabant de subsidieregeling POP
2008-2011 vastgesteld, waar deze provinciale LEADER-regeling onderdeel van uitmaakt voor het gebied De Peel. De regeling geldt in Helmond voor de gebieden Stiphout, Groot Goor, Brouwhorst, Kloostereind, Overbrug, Berkendonk, Scheepsstal en Berendonk. Ook is het van kracht in de peelgemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo en Gemert-Bakel.

Streekplatform

Het Streekplatform De Peel organiseert het LEADER-programma in De Peel en beoordeelt of het project aansluit bij de doelstellingen. Een voordeel van de LEADER subsidie is dat het een experimenteel programma is. Financieel moet het project solide in elkaar steken. Het experimentele karakter komt terug in de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe technieken of samenwerkingsvormen zonder dat bijvoorbeeld de haalbaarheid ervan volledig vaststaat.

Informatie

Na de zomer vindt een bijeenkomst plaats waar het Streekplatform formeel van start zal gaan met de subsidieregeling en vooruit kijkt naar een nieuwe periode. Meer informatie over exacte tijdstip en locatie van de bijeenkomst komt te staan in de Trompetter en www.helmond.nl. U kunt zich echter nu al aanmelden voor ideeën of projecten. Voor meer informatie over de LEADER subsidie kunt u contact opnemen met Karin Bakker, secretaris LEAER De Peel, via de.peel@streekplatform.nl of 040-2594654.Ook kunt u meer informatie vinden op de website van het Streekplatform.