Extra noodhulp voor dreigende hongersnood in Hoorn van Afrika

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) trekt extra geld uit voor noodhulp aan drie landen in de Hoorn van Afrika vanwege de snel verslechterende humanitaire situatie. Het gaat om Somalië, Ethiopië en Eritrea. 'De situatie in deze drie landen is de laatste maanden snel verslechterd door een combinatie van toenemende voedselprijzen, droogte en conflicten. Het leed is niet te overzien als we nu niet snel bijspringen, en dit kan via effectieve organisaties', aldus Koenders.

Met de extra bijdrage voor noodhulp komt minister Koenders tegemoet aan een verzoek van John Holmes, de adjunct secretaris generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, die eerder deze maand opnieuw de noodklok luidde voor de zorgwekkende humanitaire situatie in de Hoorn van Afrika. Hij riep donorlanden op om snel tot actie te komen om het toenemend aantal mensen dat honger lijdt te helpen.

In Somalië verkeren al ruim 2,5 miljoen mensen in nood. Dit aantal dreigt op te lopen tot 3,5 miljoen, dat is bijna de helft van de Somalische bevolking. Nederland zal 3 miljoen euro extra bijdragen. Deze extra bijdrage zal onder andere worden besteed aan verbetering van de voedselsituatie, basisgezondheidszorg en watervoorziening. Hiermee komt de totale noodhulp aan Somalië dit jaar op 12 miljoen euro.

Ook in Ethiopië blijven miljoenen mensen afhankelijk van voedselhulp onder andere vanwege de aanhoudende droogte en de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Vanwege de herhaalde oproep van de VN om extra hulp te verlenen zal minister Koenders 5 miljoen euro extra bijdragen. Dit geld gaat naar het humanitaire noodfonds van de VN (Humanitarian Response Fund) in Ethiopië. Dit is een flexibel fonds dat snel geld ter beschikking kan stellen voor noodhulp. Het noodfonds richt zich onder andere op voedselhulp, op noodzakelijk landbouwhulp, urgente gezondheidszorg en schoon drinkwater. De totale Nederlandse bijdrage aan noodhulp voor Ethiopië dit jaar bedraagt 13 miljoen euro.

De humanitaire situatie in Eritrea is zorgelijk. Veel kinderen in Eritrea zijn ondervoed. Nederland heeft dit jaar 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor Eritrea via UNICEF. Deze bijdrage zal met 1 miljoen euro worden verhoogd. UNICEF richt zich in Eritrea onder andere op bijvoeding voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving, zoals kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen. Ook zet UNICEF zich in om de gezondheidssituatie en de water- en sanitatievoorzieningen te verbeteren.

Noot voor redacties (