Gemeente Groningen

Gemeente wil verder met Kinderfonds Armoede en Gezondheid Een warme winterjas, waterdichte schoenen of een goed matras op bed. Voor kinderen uit gezinnen met een inkomen op minimumniveau is dat niet altijd vanzelfsprekend. Het gemeentelijke Kinderfonds Armoede en Gezondheid kan dan uitkomst bieden. B&W willen verder met dit fonds voor een financiële bijdrage als armoede leidt tot gezondheidsproblemen bij kinderen. Daarvoor vragen zij de raad om 200.000 euro voor de komende vier jaar.

Het Kinderfonds Armoede en Gezondheid is in 2005 in het leven geroepen om te voorkomen dat armoede leidt tot gezondheidsachterstand en gezondheidsrisico's bij kinderen. In de afgelopen drie jaar bleek het in een grote behoefte te voorzien. Vorig jaar werd het budget zelfs met de helft overschreden. Zo'n 750 aanvragen werden toen gehonoreerd. Een belangrijk neveneffect is dat het Kinderfonds de Jeugdgezondheidszorg een ingang biedt tot moeilijk bereikbare gezinnen.

Het Kinderfonds Armoede en Gezondheid kan een financiële bijdrage leveren voor de aanschaf van zaken die de gezondheid en het welzijn van het kind verbeteren. Bijvoorbeeld kleding, schoeisel, winterjassen, matrassen, sportkleding, contributies voor sportclubs, speelgoed, kinderwagens en fietsen. Verpleegkundigen van de Stichting Jeugdgezondheidszorg en de GGD bekijken op consultatiebureaus en scholen welke gezinnen voor extra ondersteuning in aanmerking komen.

Nieuw is dat ouders met ingang van 2009 het hele jaar door een aanvraag kunnen indienen, en niet meer alleen van september tot en met december. Per kind onder de achttien jaar is er maximaal honderd euro beschikbaar per kalenderjaar.
Gepubliceerd op: donderdag 31 juli 2008
donderdag 31 juli 2008:
Gemeente wil verder met Kinderfonds Armoede en Gezondheid