Commissie Gelijke Behandeling

COMMISSIE GELIJKE BEHANDELING WIJST KLACHT OVER TILBURGSE VROUWENTAXI AF

31-07-2008 Dat mannen geen gebruik kunnen maken van de Pink Lady Cab is voor de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) van onvoldoende gewicht om een inhoudelijke beoordeling te rechtvaardigen. De afwijzing volgt op een verzoek van de Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad (RADAR) in een zaak tegen een taxibedrijf uit Tilburg.

Het anti-discriminatiebureau had de Commissie gevraagd te oordelen over het onderscheid dat voor mannen ontstaat door inzet van een taxidienst voor vrouwelijke passagiers. Alleen in geval een man met een vrouw meereist, kan hij van deze service gebruik maken. Op de vrouwentaxi worden alleen vrouwelijke chauffeurs ingezet.

Naast de vrouwentaxi exploiteert het taxibedrijf 36 reguliere taxi's. De vrouwentaxi staat op taxistandplaatsen hoogst zelden alleen, zodat voor mannelijke passagiers doorgaans een alternatief voorhanden is. Indien dat niet zo is, zorgt het taxibedrijf dat binnen vijf tot tien minuten een taxi aanwezig is. Daarmee is geen sprake van een gedraging die vraagt om een beoordeling aan de gelijkebehandelingswetgeving.

Bij de beoordeling van de vraag of mannelijke taxichauffeurs worden benadeeld doordat zij niet op de Pink Lady Cab worden ingezet, komt de Commissie tot een soortgelijk oordeel. Anders dan vanwege het opvallende roze uiterlijk van de taxi en het gegeven dat de meeste passagiers vrouwen zijn, is er geen bijzondere reden waarom taxichauffeurs op de vrouwentaxi ingeroosterd zouden willen worden. De Commissie ziet ook hierin onvoldoende gewicht om daarover een oordeel te geven.

Het komt niet vaak voor dat aan de Commissie zaken over ongelijke behandeling van mannen worden voorgelegd. Onlangs oordeelde de Commissie over de uitsluiting van mannen voor het hoofdredacteurschap van het maandblad Opzij. Aangezien in dat geval sprake was van een algehele uitsluiting van mannen voor een functie, sprak de Commissie in dat geval wel een inhoudelijk oordeel uit, waarin tot verboden onderscheid op grond van geslacht werd geconcludeerd (oordeel 2008-39). In een verder verleden klaagde een man met succes over het toelatingsbeleid van een casino, waarbij vrouwen gratis toegang werd verleend en een gratis drankje geserveerd, terwijl mannen dit voordeel niet kregen. Ook in dat geval oordeelde de Commissie tot onderscheid (oordeel 1998-77). Anders dan bij de Pink Lady Cab het geval is, misten de mannen door deze 'vrouwvriendelijke' actie wel een duidelijk voordeel.