Ministerie van Defensie

31-07-2008 10:40

TASK FORCE URUZGAN ONDER NIEUW COMMANDO

Kolonel Matthijssen is de nieuwe commandant van de Task Force Uruzgan. Hij nam vandaag op Kamp Holland in Tarin Kowt de taken over van kolonel Richard van Harskamp. Hiermee start de eerste periode na het Nederlandse besluit om het werk in de Afghaanse provincie tot augustus 2010 voort te zetten.

De afgelopen zes maanden is het TFU IV gelukt een constante druk te houden op de tegenstanders, die daardoor niet de mogelijkheid kregen gerichte acties uit te voeren tegen ISAF. De verschillende operaties leidden tevens tot een betere inbedding van het nationaal en provinciaal bestuur. Er zijn verkiezingen geweest voor districthoofden, het Provincial Security Council kwam regelmatig bijeen en de gouverneur van Uruzgan wist zijn invloed uit te breiden.

Toch maken de politieke en tribale dynamiek het nog steeds lastig de lokale autoriteiten te ondersteunen. De ontwikkeling van korte en lange termijn projecten van Provinciaal Reconstructie Team daarentegen heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt. De meest in het oog springende vooruitgang is volgens de commandant de aankondiging van de Verenigde Naties dat er in Tarin Kowt een permanent UNAMA-kantoor komt.

Wel werd er onder TFU IV een hoge prijs betaald. Er vielen slachtoffers onder de Amerikanen, Australiërs, Afghanen en ook Nederland bleef niet gevrijwaard. Op 18 april kwamen soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm om toen zij op een bermbom reden. Voor de slachtoffers werd een minuut stilte in acht genomen.

De veranderingen die voor TFU V gaan spelen, zijn de internationalisering door de komst van Tsjechen, Slowaken en Fransen. Verder wordt de civiel militaire samenwerking binnen de TFU steeds verder uitgebreid. Zo dat de Afghanen steeds meer de controle over hun eigen veiligheid, bestuur en ontwikkeling kunnen overnemen.

Onder de aanwezigen waren onder anderen de commandant van Regional Command South, de commandant van de 4de Afghaanse Brigade en de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)