CDA

31 juli 2008 - - Turkije-rapporteur Ria Oomen-Ruijten opgelucht over beslissing Constitutioneel Hof Turkije over AKP

De Turkije Rapporteur van het Europees Parlement Ria Oomen-Ruijten neemt opgelucht kennis van het vonnis van het Turkse Hof om niet tot een verbod van de AKP over te gaan.

Oomen-Ruijten: âVoor Turkije, de Turkse politiek, maar met name voor de Turkse burgers is dit een beslissing die de rust en de stabiliteit in dit land dat ook door de rechtsgang met zoveel onzekerheden is geconfronteerd, kan herstellenâ.

âHet dringende advies dat ik nu aan Turkije kan geven is om heel snel te komen met een nieuwe grondwet die de scheiding tussen religie en staat nieuw maar helder definieert om daarmee het seculiere karakter van de Turkse samenleving te bevestigen.
Turkije moet een rechtstaat zijn die in de nieuwe grondwet ook de individuele en collectieve vrijheden en waarden van burgers eenduidig aanpast aan de criteria die aan een kandidaat- lidstaat gesteld worden.

In Turkije is nieuw vertrouwen nodig in het politiek bestel. Dat vertrouwen kan herwonnen worden wanneer een nieuwe grondwet gedragen door alle politieke groeperingen en in overleg met het maatschappelijk middenveld, snel tot stand komtâ.

Voor verdere informatie: Turkije-rapporteur Ria Oomen-Ruijten, tel. 06-53232412

---