Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ex-toernooidirecteur van Hoogovens Toernooi Piet Zwart overleden

Naar nu bekend is geworden is op maandag 28 juli Piet Zwart op 83-jarige leeftijd overleden. Piet Zwart is zijn leven lang actief geweest als schaakorganisator. Gedurende zijn hele periode als schaakorganisator was hij betrokken bij het Hoogovens Schaaktoernooi, tegenwoordig Corus Toernooi. Zonder enige ervaring in de schaakorganisatie werd hij gevraagd om mee te helpen bij het toernooi van 1955. Dat bleek een gouden greep, want pas 44 jaar later, na het zestigste toernooi nam hij afscheid. In die periode was Hoogovens uitgegroeid van een aardig grootmeestertoernooi tot een van de sterkste toernooien ter wereld. Piet Zwart was van het dertigste tot het zestigste toernooi toernooidirecteur geweest.

Piet Zwart kwam vorig jaar in het decembernummer van Schaakmagazine uitvoerig aan het woord omdat hij zestig jaar lid was van de KNSB. In die zestig jaar zorgde hij voor nog een ander organisatorisch huzarenstukje. Samen met enkele clubgenoten van Pat Mat uit Beverwijk organiseerde hij 25 jaar lang het Nederlands Snelschaakkampioenschap voor clubteams. Het leverde jaar na jaar een volle sporthal in Beverwijk op.

Piet Zwart was erelid van Pat Mat (nu opgegaan in De Wijker Toren), Lid van Verdienste van de KNSB en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gelegenheid tot afscheid nemen is er op donderdag 31 juli van 10.00 tot 17.00 uur bij Piet Zwart thuis: Bartokstraat 2, 1962 RA Heemskerk. De crematie is op vrijdag 1 augustus om 11.15 uur in het crematorium Westerveld, Duin en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren.

De familie stelt het op prijs als belangstellenden in plaats van bloemen een geschreven herinnering mee willen brengen, liefst op A4-formaat.

---

Sandipan. Hij is reeds zeker van zijn derde meesterresultaat en hij boekte tevens zijn eerste grootmeesterresultaat. Wel moet hij zijn rating tot 2400 opvijzelen voor hij de meestertitel kan aanvragen.