Gemeente Leidschendam-Voorburg


Waarschuwing voor zwemmers Vlietland

31 juli 2008 - De provincie Zuid-Holland geeft een waarschuwing over het zwemwater bij drie plekken in recreatiegebied Vlietland. Bij de speelvijver, het badstrand en surfstrand is kans op drijflagen van blauwalg. Zwemmers moeten die drijflagen vermijden en geen water inslikken.

Blauwalgen
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die er uitzien als wier. Blauwalgen komen vooral voor tijdens de zomerperiode. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwalgen af en vormen een stinkende brij. Bij het afsterven produceren sommige blauwalgen giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Vergiftigingen komen alleen via de mond tot stand. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Proef met menginstallatie
Eerder deze maand heeft het hoogheemraadschap van Rijnland als proef een menginstallatie in recreatiegebied Vlietland in gebruik genomen. Met deze proefinstallatie onderzoekt Rijland wat de meest efficiënte wijze is om de groei van blauwalgen en het ontstaan van drijflagen tegen te gaan. Daarmee moeten zwemverboden tot het verleden gaan behoren.
Ervaringen met menginstallaties in andere plassen hebben uitgewezen dat de algengroei zodanig kan worden voorkomen dat deze geen overlast meer veroorzaakt. Daardoor kunnen plassen als in het recreatie- en watersportgebied Vlietland het hele jaar gebruikt worden. Recreanten die Vlietland via het land of over water bezoeken ondervinden geen last van de menginstallatie.

Zwemwaterinformatie
Actuele informatie over zwemwater is beschikbaar bij de zwemwatertelefoon van de provincie (070) 441 7550. Bekijk hier de zwemwaterpaginas van de provincie Zuid-Holland.