Persberichten stad Utrecht, 11.40 uur

Utrecht, 31-07-2008

Politie zoekt getuigen van achtervolging en aanrijding

UTRECHT Op zondag 6 juli botste op de Marnixlaan een automobiliste met haar auto tegen een paal, nadat ze in een auto was achtervolgd door haar ex-vriend.

Omstreeks 20.10 uur kregen agenten de melding om naar de Marnixlaan te gaan. Hier zouden twee personenautos elkaar achtervolgen. Toen agenten in de auto stapten om naar die desbetreffende locatie te gaan, hoorden ze via de portofoon dat één van de autos ter hoogte van de Ahornstraat uit de bocht was gevlogen.

Ter plekke troffen zij de auto tegen een paal aan. De auto was zwaar beschadigd. De automobiliste, een 18-jarige vrouw uit Groenekan, was erg overstuur. Zij verklaarde door twee mannen in een auto te zijn achtervolgd. Het tweetal had daarbij zeer dicht achter haar gereden. Eén van de twee, een 19-jarige man uit Utrecht, was een ex-vriend van haar, de ander was een 25-jarige Utrechter. De vrouw verklaarde door haar ex te zijn mishandeld, waarna zij in de auto was gevlucht.

Beide verdachten werden in de omgeving aangetroffen en aangehouden. Het tweetal werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

De politie is op zoek naar getuigen van de achtervolging en de aanrijding. Met name is de politie geïnteresseerd in de inzittenden van een kleine rode auto met witte strepen op het dak, vermoedelijk een Fiat 500. Zij zouden mogelijk wat hebben gezien en worden verzocht om contact op te nemen met de politie via tel. 0900-8844.

Onzeker rijgedrag

UTRECHT Een automobilist viel in de vroege ochtend van donderdag 31 juli op door zijn rijgedrag. Hij bleek een vervalst rijbewijs te hebben.

Rond 04.40 uur zagen agenten een automobilist over het Henry Dunantplein rijden. De man viel op doordat hij erg zacht reed en meerdere malen stopte. De agenten gaven hem een stopteken. Bij de controle bleek dat de geboortedatum op zijn identiteitsbewijs niet overeenkwam met die op zijn rijbewijs. Daarop werd de man, 39 jaar oud en afkomstig uit Tiel, aangehouden.

De Tielenaar, met een Italiaanse nationaliteit, verklaarde dat het rijbewijs vals was en dat hij die in Italië illegaal had gekocht. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Autokraak

UTRECHT In de vroege ochtend van donderdag 31 juli werd een autokraker aangehouden. Hij bleek geen onbekende van de politie.

Rond 04.10 uur kreeg de politie de melding dat op de Balijelaan een autokraak werd gepleegd. Agenten gingen direct ter plaatse en kregen onderweg via de meldkamer door dat de verdachte inmiddels weg was gefietst met twee koffertjes. In de Zoomstraat troffen de agenten de verdachte, een 28-jarige man uit Utrecht, aan. De verdachte werd aangehouden en de fiets en koffertjes werden in beslag genomen. Daarin bevond zich onder andere een autoradio.

Op de Balijelaan troffen de agenten de opengebroken auto aan. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Hij bleek veelpleger te zijn.

Geen helm

UTRECHT Een bromfietser werd in de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 juli aangehouden omdat hij te veel drank op had.

Rond 04.10 uur zagen agenten een bromfietser zonder helm over het Smakkelaarsveld rijden. Daarom werd de bromfietser, een 41-jarige man uit Nieuwegein, gecontroleerd. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Tevens bleek dat de brommer niet was verzekerd.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij ruim 600 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Hij kreeg bekeuringen omdat de bromfiets niet was verzekerd en hij geen helm op had.

Autos vernield

UTRECHT - In de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 juli werden door een man meerdere autos vernield.

Rond 01.20 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Oosterstraat enkele autos had vernield en dat enkele burgers bovenop de verdachte zaten. Ter plaatse troffen de agenten twee buurtbewoners aan die de verdachte, een 30-jarige man uit Utrecht, onder controle hielden. De agenten namen de verdachte over en deden hem boeien om. Zij zagen dat van ieder geval één auto een spiegel was vernield. De getuigen verklaarden dat ook twee andere autos schade had den opgelopen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling.

Veelpleger op net gestolen fiets

UTRECHT Een veelpleger werd op woensdagmiddag met een die middag gestolen fiets aangehouden.

Rond 17.20 uur zagen agenten een fietser over de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de tunnel rijden. Het viel hen op dat het ringslot openstond terwijl er geen sleutel in zat. Zij controleerden de fiets en fietser, een 22-jarige man uit Utrecht. Daarbij bleek dat rond 16.15 uur aangifte was gedaan dat de fiets die middag in het centrum van Utrecht was gestolen. De verdachte werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en in verzekering gesteld. De 50-jarige IJselsteinse eigenaresse van de fiets werd gebeld dat haar fiets weer boven water was.

Vrouw betast

UTRECHT Aan het begin van de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 juli werd een vrouw door een man betast. Toen zij om hulp schreeuwde, werd de verdachte afgeschrikt.

Rond 00.45 uur fietste een 28-jarige vrouw uit Utrecht over de Kanaalweg, komende uit de richting van de Munt en gaande in de richting van de Everard Meijsterlaan. Net voor de oude sojafabriek werd zij ter hoogte van park Oog in Al door een man tegengehouden. Zij werd door hem onzedelijk betast. Toen zij om hulp schreeuwde, schrok hem dat kennelijk af en slaagde zij erin er op haar fiets vandoor te gaan.

De verdachte was een blanke man, ± 35 jaar, ongeveer 1.70 meter, normaal postuur en ovaal gezicht. Hij droeg een rode pet, wit T-shirt met opdruk en een beige bomberjack.

Het hevig geschrokken slachtoffer is naar huis gefietst, waarna de politie werd gewaarschuwd. Door agenten is in de omgeving naar de verdachte gezocht, maar hij werd niet meer aangetroffen.

Aan getuigen of aan mensen die menen de verdachte aan de hand van zijn signalement menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Gestolen fiets

UTRECHT Een man werd aan het begin van de nacht woensdag 30 op donderdag 31 juli aangehouden op een gestolen fiets.

Rond 00.10 uur zagen agenten een man zonder verlichting over de Europalaan fietsen. Hij werd gecontroleerd en daarbij bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De fiets werd in beslag genomen.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Whisky

UTRECHT Een automobilist werd op woensdagavond 30 juli aangehouden omdat hij te diep in enkele whiskyglaasjes had gekeken.

Tegen middernacht zagen agenten op de Europalaan een automobilist met alleen stadslicht rijden. Zij controleerden de bestuurder, een 19-jarige jongeman uit Utrecht. Daarbij bleek dat de dimlichten beide kapot waren. Tevens rook de Utrechter naar alcohol. Hij had te veel gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 260 ug/l, drie keer het wettelijke maximum voor een beginnend bestuurder van 88 ug/l. De verdachte verklaarde enkele glazen whisky op te hebben. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en kreeg een bekeuring voor de defecte verlichting.

Gestolen fiets

VLEUTEN Op woensdagavond 30 juli troffen agenten een gestolen fiets aan.

Rond 21.10 uur zagen agenten een fiets op de Siergrassenpad tegen een hek staan. Het viel hen op dat de vrij nieuw uitziende fiets niet was voorzien van het originele slot, maar van een goedkoper slot. Bij navraag van het framenummer bleek dat de fiets als gestolen te boek stond. Inmiddels had de 13-jarige Vleutense eigenaresse zich bij de agenten gemeld. Zij verklaarde dat ze de fiets van een bekende van haar had gekocht.

De fiets werd in beslag genomen. Het meisje werd gezien haar leeftijd en haar verklaring niet aangehouden. Wel zal zij nader worden gehoord en worden haar ouders in kennis gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de fiets.

Kurtzzeitkenzeichen

UTRECHT Een automobilist werd op woensdag bekeurd omdat hij met ongeldige kentekenplaten reed. Hij moest direct afrekenen.

Rond 17.15 uur zagen agenten op de Kardinaal de Jongweg een auto met een kurzzeitkenzeichen rijden. Deze kentekenplaten zijn in Nederland verboden en worden gezien als valse kentekenplaten.

De automobilist, een 32-jarige man uit Letland, werd aan de kant gezet. Hij verklaarde de auto in Duitsland te hebben gekocht, waar de auto was voorzien van de (tijdelijke) kentekenplaten. De Let kreeg een bekeuring van 450, die hij meteen moest afrekenen.

Lasergun

UTRECHT De politie heeft op woensdagochtend 30 juli van 8.00 tot 9.00 uur en van 10.30 uur tot 12.00 uur op de Burgemeester Norbruislaan met een lasergun op snelheid gecontroleerd. In totaal 53 automobilisten hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u en werden bekeurd. De topper reed 86 km/u.

Stilstaan voor groen, rijden bij rood

UTRECHT Een automobiliste had het op woensdagmorgen 30 juli vermoedelijk als gevolg van alcohol gebruik niet allemaal op een rijtje.

Rond 09.55 uur zagen agenten dat een automobiliste op de Potterstraat voor het groene verkeerslicht stond te wachten. Zij claxonneerden, maar de reactie van de automobiliste liet even op zich wachten. Vervolgens trok zij bij rood verkeerslicht op. De agenten reden achter haar aan en zagen dat haar rijstijl licht discutabel was: zij remde bij groen verkeerslicht en had continu de richtingaanwijzers aan staan. Ook zag de automobiliste niet dat de agenten het stopbord aan hadden. Pas bij het aanzetten van zwaailicht en sirene werd het haar duidelijk dat zij moest stopen.

De verdachte, een 37-jarige vrouw uit Culemborg, had te veel gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies zij 465 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod van vier uur.

Op heterdaad

UTRECHT In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 juli werden twee mannen op heterdaad aangehouden voor fietsdiefstal.

Rond 01.45 uur zagen agenten twee mannen bij een bushokje aan de Briljantlaan staan. Het tweetal had ongezond veel aandacht voor een daar gestalde fiets. Vervolgens pakten de twee de fiets op en liepen het Tolsteegplantsoen in. De agenten gingen achter hen aan en zagen dat zij met een steen probeerden het slot te forceren. Daarop werden de verdachten, mannen van 20 en 26 jaar en afkomstig uit Utrecht, aangehouden. De fiets werd in beslag genomen.

Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn ingesoten. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt en zij zijn op woensdagmiddag in vrijheid gesteld.