Politie Haaglanden

Persberichten 31 juli

Haaglanden, 31-07-2008

Junk steekt met naald slachtoffer
Den Haag Tijdens het buiten zetten van de vuilnis op woensdagavond 30 juli rond 23.00 uur op de Cannenburglaan werd een 36-jarige Hagenaar aangesproken door een junkachtig type. De man eiste geld van de 36-jarige. Deze gaf dat niet en besloot hem te negeren. Hierna voelde het slachtoffer diverse steken in zijn arm, kennelijk afkomstig van een injectienaald. Daarna rende de verdachte weg in de richting van de Schaapweg. De verdachte was een blanke man, ongeveer 35 jaar, 1.80 lang met een donkerblond bloempotkapsel en een onverzorgd uiterlijk. Hij was helemaal in het donker gekleed. De politie verwees het slachtoffer zo snel mogelijk voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

Fles drank gestolen
Den Haag Een 24-jarige man uit Opheusden is donderdag 31 juli rond 3.20 uur aangehouden in een horecagelegenheid aan de Strandweg, omdat hij ervan verdacht werd een fles drank te hebben gepakt uit de bar. De barman zag de verdachte lopen met de fles en zag dat eenzelfde fles ontbrak achter zijn bar. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Pas op voor babbeltrucs
Den Haag Een 92-jarige Haagse werd op woensdag 30 juli rond 12.30 uur slachtoffer van een babbeltruc. Een man kwam aan de deur en vertelde dat hij voor een energiebedrijf de meter op kwam nemen. Hij vertelde vervolgens dat de vrouw 180,- terug zou krijgen, maar daarvoor moest ze wel even pinnen op een mobiel pinautomaat. Omdat de vrouw slechtziend is, vertelde ze haar pincode aan de man. Daarna vertrok de man. De vrouw merkte later dat haar pas en haar portemonnee weg waren.

Ook een 89-jarige Haagse werd op woensdag 30 juli rond 13.00 uur het slachtoffer van een oplichter. Ze kreeg bezoek aan de deur van een man die vertelde dat ze 500,- had gewonnen bij een stichting. Ze liet de man binnen. De man vroeg haar vervolgens of ze een identiteitsbewijs had. De vrouw was even weg en toen ze terugkwam zei de man dat hij de prijs voor haar in orde zou maken en daarna vertrok hij weer. Een half uur later merkte de vrouw dat er dingen uit haar tas verdwenen waren, zoals pasjes, fotos en brieven.
De politie onderzoekt de zaken en waarschuwt met nadruk deze vorm van criminaliteit. Iedereen loopt de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0800-8844.

Overlastveroorzakers op portiek
Den Haag De politie sprak in de nacht van woensdag op donderdag 31 juli rond 01.15 uur drie personen aan die overlast veroorzaakten in een portiek aan de Gouverneurlaan. Alle drie waren onder invloed van alcohol. In het portiek stonden meerdere blikken bier en flesjes andere alcoholische drank. Toen de politie begon met het uitschrijven van bekeuringen, werd een 19-jarige Hagenaar erg vervelend en weigerde de agent antwoord te geven. De politie hield hem aan en aan het politiebureau ontving de verdachte meerdere bekeuringen. Een 20-jarige Haagse was het er ook niet mee eens en besloot één van de agenten uit te schelden. Zij werd aangehouden voor belediging. De derde overlastveroorzaker was een 20-jarige Hagenaar. Hij kreeg op de locatie zelf zijn bekeuring.

Scooterrijder met de schrik vrij
Den Haag Door een aanrijding op woensdag 30 juli rond 14.22 uur op de kruising Erasmusweg met de Leyweg werd een 17-jarige scooterrijder uit Wateringen gelanceerd. Hij reed vanuit de Noordweg in de richting van de Leyweg en trof op de kruising met de Erasmusweg noodlottig een 22-jarige automobiliste uit Den Hoorn. De vrouw zag het slachtoffer wel, maar dacht nog wel over te kunnen steken. De bestuurder van de scooter kon haar niet ontwijken en klapte met scooter en al over de achterzijde van de auto. Ongeveer 20 meter verder belandde het slachtoffer op het wegdek. In eerste instantie leek het erop alsof het slachtoffer behoorlijk letsel had. De GGD vervoerde hem naar het ziekenhuis waar gelukkig bleek dat hij met de schrik was vrijgekomen. Van dit ongeluk wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kinderboerderij slachtoffer van onverlaten
Schipluiden De laatste tijd wordt de kinderboerderij aan de Holierhoek in Schipluiden lastiggevallen door onbekende raddraaiers. Een kleine 3 maanden geleden werden de hekken van de dierenverblijven opengezet en werden de konijnen bij elkaar in één hok geplaatst. De beesten gingen elkaar vervolgens te lijf waardoor de dierenarts één konijn moest laten inslapen en enkele andere beestjes moest behandelen aan hun verwondingen. Ook werd er recent een drachtig konijn gestolen, net als een jong konijntje. Afgelopen weekend werden wederom de hekken van de verblijven opengezet. Dinsdag 29 juli bleek een Vlaamse reus te zijn verdwenen uit zijn hok.
Heeft u onlangs iets vreemds gezien bij de kinderboerderij of weet u welke onverlaten het op de kinderboerderij hebben gemunt? Neemt u dan contact op met de politie in het Westland via nummer 0900-8844.

Fietser gewond na aanrijding
Wassenaar Een 17-jarige jongen uit Wassenaar is op woensdag 30 juli om 18.30 uur gewond geraakt nadat hij met zijn fiets was aangereden op de Papeweg. De jongeman wilde de Papeweg oversteken om landgoed de Eikenhorst op te fietsen. Een op de Papeweg rijdende auto zag hij daarbij over het hoofd en werd door deze automobilist aangereden. De jongen raakte gewond aan zijn gezicht en linkerbeen en is vervoerd naar het Antoniushove.

Hennepkwekerij met 350 planten opgerold
Den Haag Aan de Herman Costerstraat is op woensdag 30 juli rond 11.00 uur een hennepkwekerij opgerold. In totaal werden ruim 350 planten aangetroffen. De energieleverancier heeft de stroom afgesloten en de gemeente heeft het pand verzegeld. De politie doet onderzoek naar de planten. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Brom normaal!
Den Haag Een 28-jarige bromfietser reed woensdag 30 juli zonder bromfietscertificaat en zonder helm over de Frans Halsstraat. De politie zag hem en hield hem staande. Bij controle bleek dat ook de bromfiets niet in orde was. De eigenaar was vergeten de bromfiets op zijn naam over te schrijven. De politie houdt de bromfiets vast totodat de eigenaar het overschrijvingsbewijs komt tonen.

Fietsen terug gevonden
Den Haag Aan de Torenstraat is een 30 jarige Hagenaar gesnapt met een gestolen fiets. Sureveillerende agenten zagen de man fietsen met een splinternieuwe fiets zonder slot. De man verklaarde de fiets voor een prikke te hebben gekocht op straat. Eerder op de dag werd een jongen van 15 aangehouden, ook met een gestolen fiets. Agenten zagen dat op de fiets een ander slot was aangebracht en hielden de jongen daarom staande. De jongen verklaarde dat hij de fiets van een junk achter het Centraal Station had gekocht. Tegen beide heren is proces verbaal opgemaakt.

Van alles mis
Den Haag Tegen de richting in rijden, kwam een tweetal uit Rotterdam duur te staan. Surveillerende agenten zagen op donderdag 31 juli rond 03.00 uur twee autos tegen de richting in rijden. Op het Rijswijkseplein werden de autos staande gehouden en de bestuurders van de autos werden aangesproken. Eén van hen, een 21-jarige Rotterdammer nam direct de benen en de politie zette de achtervolging te voet in. In het Huygenspark werd de verdachte aangehouden. Hij bleek een rijbewijs en een creditcard van iemand uit Rotterdam in zijn bezit te hebben. De agent nam contact op met een collega uit Rotterdam die kon vertellen dat deze gestolen waren. De verdachte is ingesloten en het gestolen rijbewijs en de pas zijn in beslag genomen. De andere bestuurder, die al was aangesproken door de politie, bleef tijdens de achtervolging keurig wachten. Deze verdachte, eveneens een 21-jarige Rotterdammer, is ook overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij teveel gedronken had, hij blies 415 ugl, terwijl de alcohollimiet ligt op 220 ugl (0,5 promille). Tevens verklaarde hij dat hij geen rijbewijs heeft en dat hij de auto van zijn moeder had meegenomen zonder haar toestemming. De auto is in beslag genomen en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hennep gevonden bij verkeerscontrole
Leidschendam Tijdens een verkeerscontrole werd woensdag 30 juli een bestelauto gecontroleerd op de snelweg A4. Tijdens de controle roken de agenten een sterke henneplucht, afkomstig uit de laadruimte van de wagen. De 43-jarige bestuurder uit Noordwijkerhoudt verklaarde desgevraagd dat hij niet wist was hij vervoerde. Hierop doorzochten de agenten de laadruimte en troffen een bijzondere bedrijfsvoorraad aan. Er bleek 10 kilo hennep in de laadruimte te liggen. De agenten hielden de bestuurder hierop aan en vervoerden hem naar het politiebureau. De recherche onderzoekt de zaak.

Recalcitrante brommerpassagier
Naaldwijk Een 17-jarige Haagse werd woensdagavond 30 juli omstreeks 19.30 uur aangehouden nadat agenten haar zonder helm achterop een rijdende brommer zagen zitten. De agenten zagen de bromfiets rijden op de s-Gravenzandseweg, maar het tweetal was te ver weg om ze staande te houden en te controlen. Even verderop zagen de agenten het meisje en de bromfietser staan. Op het moment dat de agenten hen naderden, ging de bromfietser er met hoge snelheid vandoor, het meisje achterlatend. Omdat zij weigerde haar personalia op te geven, wilde één van de agenten haar aanhouden. Hier was zij echter niet van gediend en probeerde weg te lopen. Toen de agent dat wilde verhinderen, begon zij deze te krabben en uit te schelden. De agent heeft haar met enige moeite onder controle gebracht en naar het politiebureau vervoerd waar zij werd ingesloten. De officier van justitie heeft besloten dat zij moet worden voorgeleid aan een rechtercommissaris.

Geweldpleger aangehouden
Delft Een 46-jarige Delftenaar werd woensdagmorgen aangehouden nadat hij zijn 45-jarige vriendin had mishandeld in hun woning. De vrouw deed aangifte waarop haar vriend werd aangehouden en in verzekering gesteld. Het politiekorps Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'.
Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Te hard
Zoetermeer Tijdens een snelheidscontrole controleerde Politie Haaglanden woensdag 30 juli tussen 18.00 uur en 21.00 uur in totaal 614 bestuurders op de Schansbaan op hun gereden snelheid. Van hen kunnen 67 bestuurders een bekeuring tegemoet zien voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid was 85 km/uur.

Flinke borrel
Zoetermeer Een 56-jarige Zoetermeerder lapte woensdagavond 30 juli de regels aan zijn laars en stapte met een flinke borrel op achter het stuur van zijn auto. De politie kreeg een melding van een aanrijding op de Buytenparklaan en ging ter plaatse poolshoogte nemen. Daar bleek de man tegen twee geparkeerde autos te zijn gereden. Omdat de agenten vermoedden dat de man teveel gedronken had, moest hij een blaastest doen en werd hij aangehouden. Op het politiebureau blies de man maar liefst 1010 ugl, terwijl het maximum toegestane alcoholpromillage is vastgesteld op 220 ugl (0,5 promille). Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

26 autos en kelderboxen opengebroken
Zoetermeer In de nacht van dinsdag op woensdag 30 juli is in een parkeergarage onder een wooncomplex aan de Bijdorplaan in totaal in 26 autos en een aantal kelderboxen ingebroken. Onbekenden wisten de parkeergarage binnen te komen en sloegen hun slag. Van de geparkeerde autos werd een ruitje ingeslagen waarna de inbrekers diverse goederen wegnamen. Ook vernielden ze de deuren van verschillende kelderboxen en namen goederen weg. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844.