Gemeente Steenbergen

Snippergroenbeleid gemeente Steenbergen, aanpak illegaal grondgebruik

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 juli 2008 conceptbeleid voor verkoop en verhuur van snippergroen vastgesteld. Het beleid betreft nieuwe regels voor een burger die een stukje openbaar groen van de gemeente wil kopen of huren. Het bestaande beleid was niet meer actueel en in de praktijk niet goed toepasbaar.

In het nieuwe beleid kiest het college voor de verkoop van snippergroen. Verhuur is mogelijk als er in de grond kabels en leidingen liggen. Een aanvraag moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
Het stukje snippergroen mag geen deel uitmaken van beeldbepalend en structureel openbaar groen. De gemeente verkoopt geen snippergroen als zij zelf de grond nodig heeft, of als de verkeersveiligheid in het gedrang komt.
De gemeente verkoopt uitsluitend stukjes openbaar groen van maximaal 75m².

Tarief
In het nieuwe beleid heeft het college de prijs voor de verkoop van snippergroen marktconform vastgesteld op EUR 75,= per m². Nu betaalt een koper nog EUR 21,80 per m². In vergelijking met omliggende gemeenten is de oude prijs veel te laag. Met de verhoging ontstaat er meer evenwicht tussen de waarde en de prijs van snippergroen. De gemeente verhoogt tevens de huurprijs van EUR 1,11 naar EUR 5,-- per m². Deze verhoging geldt alleen voor nieuwe huurovereenkomsten. De prijzen zullen jaarlijks aan het prijsindexcijfer worden aangepast.

Illegaal grondgebruik
Soms hebben bewoners openbaar groen in gebruik zonder toestemming van de gemeente. Het nieuwe beleid bepaalt dat de gemeente hiertegen gaat optreden, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele situatie. Burgemeester en wethouders streven er naar om het illegale gebruik zo mogelijk te beëindigen door de grond alsnog te verkopen of te verhuren.

Procedure
Het nieuwe beleid treedt nog niet in werking. Het college vraagt eerst de leden van de commissie grondgebied en economische zaken om hun mening. Daarna krijgen belanghebbenden en inwoners zes weken de gelegenheid om zienswijzen in te dienen.

Het college wil het beleid in november 2008 definitief vaststellen. De gehele procedure wordt uitgebreid via de lokale media en de gemeentelijke website gecommuniceerd. Individuele en betrokken inwoners ontvangen afzonderlijk en tijdig informatie.