Gemeente Waterland


Op de binnenwateren mag nergens sneller worden gevaren dan 6 km per uur. Deze vaarsnelheid geldt ook voor de meertjes en vaarten aan de zuidrand van Monnickendam, zoals De Ooster Ee en De Poel. Bovendien zijn dit natuurgebieden, die extra bescherming behoeven. Deze meertjes en vaarten worden regelmatig door jongeren als racebaan gebruikt. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook de aanwonenden van de woonwijken Ooster Ee en Buitengouw ondervinden hiervan hinder.

Op de Gouwzee is een gebied aangewezen voor snelle motorboten. Alleen daar en nergens anders, mag snel worden gevaren. Ook dit jaar controleert de politie op te snel varen op de binnenwateren. Omdat de controle al meerdere malen is bekendgemaakt, wordt in voorkomende gevallen niet volstaan met een waarschuwing, maar wordt er direct proces-verbaal opgemaakt. Naast de vaarsnelheid wordt ook gelet op de soort motor die in combinatie met de boot wordt gebruikt. Zodra sprake is van een snelle motorboot moet de boot/bestuurder aan alle daarvoor gestelde eisen voldoen, zoals vaarbewijs, registratie, verzekering, et cetera. Wordt hieraan niet voldaan dan zal ook voor dit onderdeel proces-verbaal worden opgemaakt.

Ouders wordt geadviseerd hun kinderen op de consequenties van het snelle varen te wijzen. Voor vragen over varen op binnen- en buitenwateren kunt u terecht bij de politie, telefoon 0900-8844, vragen naar bureau Waterland; dit is het bureau aan de Bernhardlaan te Monnickendam.