Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


29.07.2008

MVO publiceert in Voeding Nu over transvetzuren

Er is de laatste tijd veel geschreven over de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken, waarin gezondheidseffecten van dierlijke en industriële transvetzuren met elkaar zijn vergeleken. Deze onderzoeken geven geen aanleiding om te veronderstellen dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen dierlijke en industriële transvetzuren en beide bronnen van transvetzuren hebben een vergelijkbaar negatief effect op bloedlipiden. Om een objectieve interpretatie te geven van deze onderzoeken, heeft Productschap MVO voor het vakblad Voeding Nu van juli/augustus in een artikel geschreven waarin diverse onafhankelijke experts aan het woord worden gelaten.

In dit artikel spreken o.a. Dr. Henk van de Berg van het Voedingscentrum en Prof. Martijn Katan van de Vrije Universiteit te Amsterdam, zich uit over het feit dat er geen verschillen zijn in het gezondheidseffect van dierlijke en industriële transvetzuren. Martijn Katan stelt over dit onderwerp: "Het effect van deze dierlijk transvetzuren op hart- en vaatziekten zullen we nooit zeker weten, want de inname is te laag voor betrouwbare epidemiologische schattingen. Het probleem lost zich vanzelf op als mensen minder verzadigd vet gaan eten. In Nederland is zuivel de belangrijkste bron van verzadigd vet, en als dat omlaag gaat, gaan de dierlijke transvetzuren mee omlaag".

Referentie: Grooten H, Oomen C. Dierlijke en industriële transvetzuren: is er verschil? Voeding Nu; juli/augustus 2008, nr. 7/8, p. 18 - 20

Het volledige artikel (ook beschikbaar in het Engels) kunt u opvragen bij Janneke van der Bijl, E. vanderbijl@mvo.nl, Tel. 070 3195159.