Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


29.07.2008

Nieuwe regels levensmiddelenadditieven bijna een feit

Het voorstel van de Europese Commissie (EC) om de regels voor levensmiddelenadditieven sterk aan te passen is omarmd door het Europees Parlement (EP). Het EP heeft in de tweede lezing op 8 juli j.l. ingestemd met de amendementen om procedures te verduidelijken en consumentenbescherming te verbeteren. Zo zouden volgens het EP de regels voor het toestaan van levensmiddelenadditieven, smaakstoffen en voedingsenzymen moeten worden aangepast en vereenvoudigd. Smaakstoffen en enzymen zouden alleen moeten worden toegestaan waar de consument ervan profiteert.

De vier nieuwe Gemeenschappelijke Standpunten van de Europese Raad waarover het EP heeft gestemd zullen de huidige regelgeving vereenvoudigen, bijwerken en aanpassen aan de recentste wetenschappelijke bevindingen. Het eerste Gemeenschappelijke Standpunt stelt een "gemeenschappelijke vergunning procedure' op EU-niveau op voor additieven, enzymen en smaakstoffen. De andere drie behandelen de categorieën (additieven , enzymen en smaakstoffen ), waarvoor lijsten van gemachtigde producten zullen worden opgesteld, met voorwaarden van gebruik en regels over etikettering. De EC zal de lijsten van toegestane producten beheren op basis van een risico analyse van de EFSA (European Food Safety Authority).

De nieuwe regelgeving betekent veelal strengere eisen ten opzichte van het gebruik van levensmiddelenadditieven. Zo stelt de nieuwe regelgeving dat levensmiddelenadditieven, zoals emulgatoren en anti-oxidanten, alleen kunnen worden toegestaan als het veilig is in gebruik, als er een technologische behoefte is voor zijn gebruik, als zijn gebruik de consument niet misleidt en als het voordelen heeft voor consumenten. Levensmiddelenadditieven mogen niet worden gebruikt in onverwerkte levensmiddelen, tenzij dit anders wordt bepaald in een nog niet vastgestelde lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven. De aanwezigheid van levensmiddelenadditieven is niet toegestaan op volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding, bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding, en dieetvoeding voor zuigelingen en peuters voor medisch gebruik. Zo gauw de verordeningen zijn gepubliceerd, zullen de additieven die reeds op de markt zijn (rond de 300) worden onderworpen aan een nieuwe risicobeoordeling die door de EFSA wordt verricht. Het is nog niet bekend hoe dit beoordelingsprogramma eruit gaat zien. Smaakstoffen mogen alleen worden gebruikt als zij volgens de beschikbare wetenschappelijke gegevens geen gevaar voor de gezondheid van de consument opleveren en als het gebruik van smaakstoffen de consument niet misleidt. Ook legt de nieuwe regelgeving strengere voorwaarden op voor het gebruik van de term "natuurlijke smaakstoffen".

De volgende stap is dat de Europese Raad formeel moet instemmen met de vier Gemeenschappelijke Standpunten. Waarschijnlijk vindt de publicatie van de verordeningen dan vervolgens in de herfst van dit jaar (2008) plaats. Twintig dagen na de publicatie zal de nieuwe regelgeving inwerking treden.

Voor vragen over de nieuwe regelgeving kunt u terecht bij Janneke van der Bijl, E. vanderbijl@mvo.nl, Tel. 070 3195159

Meer informatie over de bestaande wetgeving van additieven en aroma's kunt u vinden op de website van het productschap MVO.