Provincie Overijssel

Bevorderen werkgelegenheid Oost-Nederland met miljoenen subsidie


"De gezonde mens". Dat is volgens gedeputeerde Marijke van Haaren van Gelderland één van de centrale thema's voor de uitvoering van GO-gebundelde innovatiekracht. Dit gezamenlijke subsidieprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel (GO), de landelijke overheid en Europa heeft tot doel de werkgelegenheid in de regio Oost-Nederland te bevorderen. Hiervoor hebben Europa, Rijk en de beide provincies totaal 13 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Innovatie

Het gaat om de projecten Food Valley, Health Valley en het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT). Deze projecten hebben als gezamenlijke noemer het bevorderen van de werkgelegenheid door innovatie. Food Valley is een netwerkorganisatie gebouwd rond de Universiteit van Wageningen, waarbij innovatie in de voedingsketen centraal staat. Bij Health Valley, met de Universiteit van Nijmegen als spil, draait het om de innovatie in het thema gezondheid. Bij ACT gaat het om de ontwikkeling van producten vanuit een meer technische invalshoek.

Directeur Guido Matthée van Health Valley ontving op 16 juli van gedeputeerde Marijke van Haaren een cheque van 4.340.000 euro. Directeur Roger van Hoesel van Food Valley nam een bedrag van 3.600.000 euro in ontvangst. ACT-voorzitter Foppe Attema incasseerde een cheque van ongeveer 595.000 euro. Met deze bedragen worden deze organisaties in staat gesteld hun opdracht in de komende jaren uit te voeren.

Samenwerking

Marijke van Haaren benadrukte het belang van samenwerking tussen de verschillende innovatieprojecten, waarvan Techno Valley rond de universiteit Twente ook deel uitmaakt. "Ontwikkeling en uitwisseling van kennis vormt toch de basis van innovatie", zo verklaarde de gedeputeerde de bouw van de Valleys rond de universiteiten en hogescholen in de regio.