Ingezonden persbericht


Reconstructie Majellaknoop kan doorgaan

De werkzaamheden aan de reconstructie van de Majellaknoop in Utrecht-West worden zo spoedig mogelijk na de bouwvak hervat. De gemeente Utrecht en de stichting Ronduit Weg hebben hierover een compromis bereikt bij de Raad van State. Daarmee wordt de schorsing opgeheven, die op 23 mei door rechtbank Utrecht was opgelegd op uitvoering van de reconstructieplannen.

De reconstructie van de Majellaknoop is een belangrijke schakel in de vernieuwing van de infrastructuur in Utrecht-West. Op het knooppunt wordt ruimte gemaakt voor de spoorverdubbeling en de aanleg van vrije busbanen en fietspaden, die Utrecht en Leidsche Rijn met elkaar verbinden. Onderdeel van de reconstructie is een nieuwe weg tussen de Vleutenseweg en de Thomas à Kempisweg. Deze 'bypass' is van essentieel belang voor de afwikkeling van het autoverkeer tijdens en na de reconstructie van het verkeersplein.

Met name tegen dit onderdeel van de plannen was door de stichting Ronduit Weg bezwaar gemaakt. Voor de Raad van State hebben gemeente en stichting hierover nu over de aanleg van de 'bypass' een compromis bereikt. De nieuwe weg wordt conform de plannen aangelegd, maar voorlopig als tijdelijke voorziening gebruikt om de verkeersoverlast tijdens de reconstructie zo veel mogelijk te beperken. Of de nieuwe weg definitief wordt, zal afhangen van de uitspraak van de Raad van State in een bodemprocedure over deze kwestie. De gemeente heeft toegezegd bij een voor haar negatieve uitspraak de oorspronkelijke situatie te herstellen. Gezien het belang van de Majellaknoop voor de infrastructuur in Utrecht-West heeft de gemeente er bij de Raad van State op aangedrongen de zaak zo spoedig mogelijk te behandelen.

Door de juridische procedures is de reconstructie van de Majellaknoop enkele maanden tot een half jaar vertraagd. De gemeente verwacht nu de werkzaamheden in plaats van najaar 2009 in het voorjaar van 2010 te kunnen afronden.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32.