Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ali Bitalzadeh wint Open Kampioenschap van Nederland

Door een korte remise in de laatste ronde tegen naaste concurrent Milos Pavlovic heeft Ali Bitalzadeh het Open kampioenschap van Nederland gewonnen. Bitalzadeh bracht zijn score op 7½ uit 9 en werd daarmee onbereikbaar voor de andere deelnemers. Zijn resultaat is goed voor zijn derde meesternorm en zijn eerste grootmeesternorm. Ook heeft hij zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap van 2009.

Alle informatie over het Open Kampioenschap is te vinden op de toernooisite. Daar staan uitgebreide verslagen, foto's en de standen.
---

Jeugdwereldkampioen Adly mist start University of Twente Young Masters

ENSCHEDE - De wereldkampioen schaken bij de jeugd, Egyptenaar Ahmed Adly, kan niet op tijd in Enschede zijn voor het begin van de University of Twente Young Masters. Dit is een invitatietoernooi voor jonge topschakers. Tien buitenlanders en tien Nederlanders krijgen in dit toernooi de kans om een norm te vergaren voor de titel internationaal meester of grootmeester.

De Egyptische schaakbond geeft Adly geen toestemming om vandaag al uit Egypte te vertrekken omdat hij geacht wordt met het nationale team een bekerwedstrijd te spelen.

Toch heeft Adly aangegeven graag naar Enschede te komen. Hij vertrekt nu op zaterdagochtend om 3.00 uur uit Egypte en wordt rond de middag in Enschede verwacht. Daar kan hij vrijwel meteen aanschuiven voor een partij in de tweede ronde.

Omdat het niet spelen van de eerste ronde nadelig zou zijn voor de andere spelers in het University of Twente Young Masters, heeft toernooidirecteur en internationaal arbiter Albert Vasse aan Adly dispensatie verleend. Hij mag zijn eerste partij nu op zondagochtend spelen in zijn hotel. Daarna moet hij wel om 14.30 uur present zijn voor de derde ronde.

Ahmed Adly is een van de twee grootmeesters die Egypte telt en één van de zes in heel Afrika. Hij werd vorig jaar wereldkampioen onder 20 in Armenië, waar hij ondermeer de Nederlandse favoriet Daniël Stelwagen achter zich liet. Hij was daarmee ook de eerste Afrikaan die een groot toernooi won. Hij haalde de titel grootmeester in 2001 op zijn op zijn veertiende, nadat hij eerste was geworden in het Afrikaans jeugdkampioenschap. Adly doet in zijn vrije tijd aan schaatsen (!) en schermen. Zijn plannen zijn om dit jaar in Egypte een schaakacademie te beginnen.

Het laatste nieuws over de weigering van de Egyptische Bond en de komst zijn te lezen op de toernooisite www.onjk.nl. (Persbericht)

---