Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Plasterk meest invloedrijke persoon in de kunstwereld

In de vandaag verschenen derde editie van 'Wie is Wie in de Kunstwereld', staat minister Ronald Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschap op de eerste plaats van de lijst van meest invloedrijke personen. Op de tweede plaats staat Ben Janssens, voorzitter van het dagelijks bestuur van de wereldberoemde kunstbeurs TEFAF. In de lijst verder onder meer kunstrecensenten, museumdirecteuren en de voorzitter van de Raad voor Cultuur, mevrouw Els Swaab. Het boekje vermeldt 171 overigens alleen Nederlandse personen, die om verschillende redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld.

De kunstwereld is breed en diffuus. De politiek, het bedrijfsleven, stichtingen, belangenverenigingen, particulieren, instellingen en andere structuren zijn actief. 'Wie is Wie in de Kunstwereld' geeft een actueel beeld van de belangrijkste betrokkenen. In de nieuwe editie zijn 31 nieuwe personen opgenomen, terwijl 12 dit jaar niet beduidend genoeg werden geacht om opgenomen te worden. Onder hen Ronald de Leeuw, Frits Duparc en Geert Jan Jansen.

Naast talloze lijsten van de meest rijke, de meest beroemde en meest succesvolle mensen, is nu dus ook een lijst met de meest invloedrijke mensen in de kunstwereld. De opsomming is een bonte verzameling van mensen die om uiteenlopende redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld. En daarbij zijn opvallend veel vrouwen.

____________________________________________
Voor de redactie:


- Bijlage: omslag van de editie 2008 van 'Wie is Wie in de Kunstwereld'.


- 'Wie is Wie in de Kunstwereld' is een uitgave van Stichting Kunstweek. De Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstellingen het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder; het bevorderen van kunst kijken, kopen, huren en verzamelen, mede door stimulering van galerie- en museumbezoek; het verschaffen van inzicht in de mate waarin Nederlandse beeldend kunstenaars, door de tijd heen, worden gewaardeerd; het ondersteunen van instanties die activiteiten ontplooien in de beeldende kunstsector en het initiëren van discussies over beeldende kunst.


- U ontvangt een recensie exemplaar als u ons even mailt: nina.majoor@kunstweek.nl of belt 0162 589 585.


- Meer informatie: David Polak, voorzitter van Stichting Kunstweek: davidpolak@kunstweek.nl of telefoon 0162 589 585.