Gemeente Leiden

Burgemeester sluit growshop tijdelijk

Burgemeester Henri Lenferink heeft besloten om growshop Art Grow aan de Rijnstroomstraat 2 in Leiden te sluiten tot 1 februari 2009..

De politie Hollands-Midden heeft bij een onderzoek op 15 april jl. in de growshop onder andere softdrugs aangetroffen. Daarnaast bleek dat in de growshop ook softdrugs werden afgeleverd en verkocht. De korpschef van de politie Hollands-Midden heeft daarop aan de burgemeester gevraagd bestuursdwang toe te passen en de growshop te sluiten. De burgemeester heeft op basis van artikel 13 b van de Opiumwet (toepassen van bestuursdwang als verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd of verstrekt) besloten bestuursdwang toe te passen en de growshop tijdelijk te sluiten.

Aan de eigenaren van de growshop is geen verlof verleend om softdrugs te mogen verkopen en de growshop is niet een van de coffeeshops in Leiden waar de handel in softdrugs wordt gedoogd. De handel in softdrugs is in strijd met het beleid van het gemeentebestuur, de gemeente wil het aantal coffeshops en aanverwante activiteiten terugdringen.

Nadere informatie: Eric Seugling, bureau Communicatie, tel. (071) 516 5118

Artikel 13b Opiumwet

1. De burgemeester is bevoegd tot toepassing van bestuursdwang indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.

Artikel 172 Gemeentwet

1. De burgemeester is belast met de handhaving van de openbare orde.
2. De burgemeester is bevoegd overtredingen van wettelijke voorschriften die betrekking hebben op de openbare orde, te beletten of te beëindigen. Hij bedient zich daarbij van de onder zijn gezag staande politie.
3. De burgemeester is bevoegd bij verstoring van de openbare orde of bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, de bevelen te geven die noodzakelijk te achten zijn voor de handhaving van de openbare orde.

Artikel 5:21 Algemene Wet bestuursrecht
Onder bestuursdwang wordt verstaan: het door feitelijk handelen door of vanwege een bestuursorgaan optreden tegen hetgeen in strijd met bij of krachtens enig wettelijk voorschrift gestelde verplichtingen is of wordt gedaan, gehouden of nagelaten.

Artikel 5:28 Algemene Wet bestuursrecht
Tot de bevoegdheid tot toepassing van bestuursdwang behoort het verzegelen van gebouwen, terreinen en hetgeen zich daarin of daarop bevindt.
-----------------------
Telefoonnumm| |(071) 516 5118


---- --