Groen!

Brussel, 31 juli 2008

Niet alleen de drie onderhandelaars maar ook kartel CD&V/N-VA hebben vandaag deadline verlegd

Het wordt een constante: keer op keer dreigt de N-VA met deadlines, vervolgens keert Dewever op zijn dreigementen terug. Vandaag heeft het kartel laten weten dat de dialoog moet starten tegen het einde van het parlementaire reces en resultaten moet boeken voor de regionale verkiezingen van 2009.

Het is wel zo dat met de Vlaamse verkiezingen eindelijk een intelligente deadline gekozen is. Wouter Van Besien: "Deze deadline heeft twee grote voordelen. Het geeft de onderhandelaars enige ademruimte en het is ook een logische deadline. Zo kunnen de regionale verkiezingen gaan over de invulling van de nieuwe bevoegdheden. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat de N-VA iets anders in haar achterhoofd heeft. De N-VA heeft immers nooit blijk gegeven van enige zin om echt tot een resultaat te komen. Het is niet zo moeilijk om de huidige situatie te rekken tot aan de Vlaamse verkiezingen in juni 2009, om dan zonder resultaat de volgende Vlaamse verkiezingen in te trekken. Dan kunnen zij zich opwerpen als de Don Quichote van Vlaanderen die vocht tegen de Waalse windmolens maar geen resultaat kon boeken omdat het federale bestel haar limieten heeft bereikt."

Ook Groen! dringt aan op een staatshervorming, één waarbij alle partners die rond tafel zitten en hun verantwoordelijkheid opnemen. Of dit nu een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap is, of een inter-institutioneel overleg of nog een andere term, is eerder een symbolische zaak. Uiteindelijk zijn het dezelfde partijcongressen die de teksten moeten goedkeuren.

Twee zaken zijn voor Groen! belangrijk:

o Brussel moet mee aan de tafel zitten en het is evident dat de Brusselse delegatie tweetalig is.

o De besprekingen worden best opengetrokken en bevrucht door academici en het middenveld. Een staat is niet van de politici alleen. Een open debat kan meer teweegbrengen dan discrete gesprekken waar dan strategisch uit gelekt wordt.

Op de agenda moeten volgens Groen! volgende punten op tafel liggen:

o Een vereenvoudiging van het huidige staatsbestel als basis voor democratische controle en een effectief beleid op alle niveaus.

o Een meer efficiënte overheid. In deze geglobaliseerde tijden is er nood aan een sterke overheid.

o Het behoud van de solidariteit. De sociale zekerheid blijft federaal en er mag geen versmalling van de interpersonele solidariteit komen.

o Een andere financiering. De gewesten worden meer verantwoordelijk gemaakt en de financiering van de federale staat moet gevrijwaard blijven.

o De splitsing van de kieskring en het gerechtelijk arrondissement Brussel Halle Vilvoorde.

Wouter Van Besien: "Groen! heeft altijd constructief meegewerkt de hervorming van het oude België naar een moderne federatie. Dit geldt zowel voor de grote staatshervormingen van het verleden als voor de onderhandelingen de laatste maanden. Wij zullen mee blijven zoeken naar oplossingen, binnen een visie die aanduidt wat de deelstaten en de federatie, maar ook wat de steden en gemeenten en Europa moeten doen. Want op het lokale en het Europese niveau ligt wellicht veel meer toekomst dan het communautaire debat de laatste maanden laat vermoeden. Groen! wil bovendien dat de regering na de zomer eindelijk werk maakt van dringende maatschappelijke problemen zoals de stijgende prijzen voor energie en voeding, onze achteruitboerende economie en milieuproblemen. We willen dat de regering het einde van de zomer niet afwacht om een asielbeleid naar voor te brengen. Ook daar is geen uitstel meer mogelijk."

Wouter Van Besien, ondervoorzitter Groen!