Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bemiddelaars mislukt, eindpunt onderhandelingen bereikt (31/07/08)

Samen met kartelpartner CD&V maakte de N-VA in een gemeenschappelijke persmededeling de zeven garanties bekend die volgens het kartel nodig zijn om een akkoord te bereiken over een grondige en levensnoodzakelijke staatshervorming.
De N-VA stelt vast dat aan deze voorwaarden van het kartel niet is voldaan, dat de koninklijke bemiddelaars nieuw uitstel vooropstellen en dat zij dus mislukt zijn in hun opdracht.
Nu dit eindpunt bereikt is, zal de N-VA - zoals eerder aangekondigd en zoals voorgeschreven door de partijstatuten - haar leden raadplegen op een algemeen ledencongres. Dat zal plaats vinden op 21 september in het Gentse ICC. Nog vóór het parlementaire jaar start zullen wij de eindbalans opmaken van 14 maanden onderhandelen en de verdere partijlijn uittekenen.

Hieronder vindt u de gemeenschappelijke persmededeling van het kartel CD&V/N-VA.

Persmededeling van CD&V/N-VA:
Zeven uitgangspunten voor een communautaire dialoog

Na meer dan een jaar communautair onderhandelen hebben we op 14 juli vastgesteld dat we op de grenzen zijn gestuit van wat in ons federaal bestel nog haalbaar is. Nochtans is een grondige staatshervorming cruciaal voor onze sociaal-economische toekomst. Een andere aanpak is dus noodzakelijk.

Het kartel CD&V/N-VA heeft zeven uitgangspunten naar voor geschoven om te komen tot een zinvolle communautaire dialoog:
1. De gesprekken moeten leiden tot een confederale staatsstructuur waarbij het zwaartepunt bij de deelstaten ligt. De confederale logica moet intussen alvast worden toegepast in de bestaande instellingen.

2. Om het doel van een confederale staatsstructuur te bereiken is een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap noodzakelijk die geleid wordt door de Minister-Presidenten van de regeringen van de twee grote taalgemeenschappen. Indien zij overeenstemming bereiken over de aanpak van de dialoog, kan deze starten tegen het einde van het parlementaire reces en voor de regionale verkiezingen van 2009 resultaten boeken.

3. Bij deze dialoog wordt door beide Minister-Presidenten ook de federale regering en de parlementen betrokken, alsook, op een gepaste wijze en wanneer het hun bevoegdheden betreft, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige gemeenschap.
4. De structuur van de dialoog moet waarborgen dat het akkoord tussen de gemeenschappen wordt omgezet in een grondwetswijziging en de bijhorende federale wetgeving.

5. De dialoog start met een open agenda.

6. De staatsinrichting, de bevoegdheidsverdeling en de financieringsafspraken worden beheerst door de principes van wederzijds respect, territoriale integriteit, solidariteit, subsidiariteit, efficiëntie en financiële en fiscale verantwoordelijkheid.

7. De parlementaire procedure inzake de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde loopt gewoon verder, de federale regering neemt terzake geen initiatieven.

De drie bemiddelaars zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de Vlaamse partijen de noodzakelijke garanties te bieden. Het kartel betreurt dit. Voor CD&V/N-VA blijven bovenstaande garanties noodzakelijk.

Marianne Thyssen
Voorzitter CD&V

Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Auteur:
Partijbestuur
Bart De Wever, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
Url: www.n-va.be