Technologie lonkt naar de mobiele gebruiker op Mobile HCI 2008

Wat wordt de opvolger van de Apple iPhone? En wat betekent het als alle mobieltjes GPS aan boord krijgen? Maar ook: hoe zet je sensoren in om de bediening van mobiele apparaten te verbeteren? Na Glasgow, Singapore en Pisa is Amsterdam van 2 tot en met 5 september thuishaven van de 10de editie van dé internationale conferentie op het gebied van mobiele mens-machine interactie.

Met het evenement in het Koninklijk Instituut voor de Tropen bieden het Telematica Instituut, Philips Research en Freeband Communication een internationaal publiek een platform voor onderzoeksresultaten en toekomstbespiegelingen met betrekking tot mobiele apparaten en diensten.

Op de eerste dag van Mobile HCI 2008 worden bezoekers getrakteerd op de laatste stand van zaken in 'tutorials' door bekende onderzoekers. Woensdag doet keynote speaker dr BJ Fogg van Stanford University een boekje open over wat hij 'captology' noemt: hoe kan je met computertechnologie het gedrag en de houding van mensen kan veranderen? Fogg stelt zich als oprichter van het Stanford Persuasive Technology Lab de vraag in welke vorm innovatie de mensheid het best dient. Ontwerpen voor eenvoud en het opbouwen van een vertrouwensrelatie zijn volgens Fogg sleutels tot succes. Thema's die ook aan bod komen in 'The Psychology of Facebook', een boek waaraan Fogg op dit moment werkt. Als co-auteur van 'Mobile Persuasion' gaf hij eerder 20 perspectieven op de toekomst van gedragsverandering.

Wie de nieuwste mobiele applicaties wil zien kan op woensdag terecht bij het programma-onderdeel Mobile Experiences. Maar zelf ervaren kan nu al. Iedereen is van harte uitgenodigd om ingediende applicaties zoals een mobiele dieet agenda of een applicatie die automatisch contextinformatie van de gebruiker uit verschillende bronnen verzamelt, bundelt en deelt, gratis te downloaden en uit proberen. Meer informatie daarover is te vinden op de site onder 'program/mobile experiences'.

In workshops, demonstraties en postersessies komen verder vele aspecten van mobiele HCI aan bod. Meer informatie over het volledige programma is te vinden op www.mobilehci.org. Belangstellenden kunnen zich daar tot 11 augustus online registreren of vanaf 1 september bij de registratiebalie in het KIT. Links: http://www.mobilehci.org