BASF

BASF The Chemical Company is in topvorm. In zowel het tweede als het eerste kwartaal van 2008, is opnieuw de omzet en EBIT exclusief bijzondere posten gestegen en zijn er nieuwe recordresultaten behaald. De omzet in het eerste half jaar van 2008 bedraagt 32,2 miljard euro. Dat is 10% meer dan dezelfde periode vorig jaar. De EBIT exclusief bijzondere posten zijn met 15% gestegen in de eerste zes maanden van dit jaar, tot 4,8 miljard euro. In het tweede kwartaal, is de omzet gestegen met 11 procent tot 16,3 miljard euro, terwijl de EBIT exclusief bijzondere posten rond 19% steeg tot 2,4 miljard euro.

De vraag naar onze producten blijft sterk en de zomerflauwte lijkt niet tot uiting te komen. Wegens de sterk gestegen grondstofkosten moeten de verkoopprijzen voor een deel toch duidelijk verhoogd worden. De goede cijfers laten opnieuw zien dat we voor de juiste strategie hebben gekozen om ons sterker op onze klanten te richten, we sterker opgewassen zijn tegen cultuurschommelingen en ons concentreren op groeimarkten, aldus Dr. Jürgen Hambrecht, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF SE, gedurende zijn presentatie van de laatste resultaten van het bedrijf.

BASF bevestigt vooruitzicht vol vertrouwen hele jaar 2008 Ook als de wereldwijde stijging van de chemieproductie aan dynamiek verloren heeft, rekent de BASF-chef voor het lopende jaar nog op een groei van 2,4%. In geval van een wereldwijde economische groei verwacht BASF een groei van 2,8%.
BASF heeft haar verwachting verhoogd voor de gemiddelde prijs van olie (Brent) tot 120 US dollar per vat in 2008 en zij verwacht een gemiddelde euro-dollar wisselkoers van 1,55 US dollar per euro. Risicos ziet Hambrecht naast de extreme hoge en veranderlijke grondstofprijzen en de zwakke US dollar in een groeiende stagflatie tendens en escalerende spanningen in crisisgebieden wereldwijd.

Hambrecht: Ondanks de uitdagende economische omgevingsfactoren met hoge kosten voor grondstoffen, vertrouwen we erop dat we de doelen voor 2008 zullen behalen. Op basis van een onveranderde portfolio streeft BASF ernaar om haar omzet en winst voor bijzondere posten licht te verbeteren.

BASF heeft zichzelf ook financiële lange termijn doelen gesteld: voor de komende vijf jaren, wil de BASF groep een EBITDA marge bereiken van 18 procent. Zelfs onder zware conjuncturele omstandigheden, verwacht het bedrijf een EBITDA marge van meer dan 14 procent te behalen. Dit doel is gebaseerd op aannames op lange termijn: een onveranderd portfolio, een olieprijs (Brent) van 100 dollar per vat en een wisselkoers van $1,40 tot $1,50 per euro. In dezelfde periode, wil de onderneming in deze periode een gemiddelde groei in volume bereiken, dat twee procent punten boven de relevante chemische markt ligt.

BASFs Chief Financial Officer Dr. Kurt Bock sprak in zijn presentatie over het programma om aandelen terug te kopen (share buyback program). In het eerste half jaar van 2008, kocht BASF voor 1,1 miljard euro aandelen terug. Daarmee sloot zij het share buyback program' van 3 miljard af, dat in februari 2007 was aangekondigd. In juni hebben we besloten dat opnieuw een 'share buyback program' te starten. Dat programma - met een omvang van gezamenlijk 3 miljard euro
- wordt in juli gestart en zal medio 2010 worden afgesloten. Doel van de terugkoop van aandelen is, om de balansstructuur verder te optimaliseren en het resultaat per aandeel te verhogen. Alle aandelen die zijn teruggekocht zijn om die reden onttrokken aan het aandelenkapitaal waardoor BASF SE dit totaal reduceert.

BASF Nederland B.V., 31 jul 2008

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378