Bureau Verkeershandhaving


Middenbeemster: Vijf beginnend bestuurders met slok op

31 juli 2008

In Middenbeemster heeft de politie woensdagavond bij ruim vierhonderd bestuurders een blaastest afgenomen. Er zijn zeven bestuurders aangehouden. Een 41-jarige automobilist uit de Middenbeemster moest zijn rijbewijs inleveren. Hij had een alcoholpromillage van 1,37. Anderhalf jaar geleden was de man ook al eens aangehouden wegens rijden onder invloed.

Beginnende bestuurders
Van de overige zes bestuurders die met een slok op achter het stuur zaten, waren er vijf beginnend bestuurder. Een van hen was sinds twee weken in het bezit van een rijbewijs en een ander mocht pas sinds twee maanden met een auto de weg op. Het alcoholgehalte van de jonge bestuurders lag tussen de 0,3 en 0,6o/oo. Voor beginnend bestuurders geldt een strengere alcohollimiet van 0,2o/oo omdat deze groep een hoge kans heeft op een ongeluk.

Jaarlijks kost alcohol in het verkeer in Nederland naar schatting 200 levens. Vorig jaar moesten 2.200 gewonden in het ziekenhuis worden opgenomen (12% van het totaal aantal verkeersslachtoffers). Ongeveer een kwart van de alcoholgerelateerde verkeersslachtoffers is jonger dan 24 jaar. Bron: politie Zaanstreek-Waterland