Gemeente Abcoude


Gemeente inventariseert reacties buitengebied

Gemeente Abcoude is druk bezig met het ontwerpen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Het hebben van een helder vertrekpunt is in dit proces onontbeerlijk. Daarom heeft Bügel Haijema, het stedenbouwkundig bureau dat in opdracht van de gemeente het bestemmingsplan ontwerpt, alle percelen in het buitengebied bezien en op een kaart aangegeven welk gebruik zij hebben waargenomen. De omschrijving hiervan is aan de inwoners van het buitengebied in een brief bekendgemaakt. Daarna is op 24 juni in een inloopavond de gelegenheid gegeven vragen te stellen en opmerkingen te maken met betrekking tot die inventarisatie. In de afgelopen weken zijn er verschillende reacties op de inventarisatie bij de gemeente binnengekomen. In totaal hebben 133 mensen een reactie verstuurd.

Uit de reactie van veel bewoners blijkt een lichte vorm van teleurstelling, veel van de inwoners van het buitengebied hadden verwacht dat in de huidige beschrijving reeds plannen waren opgenomen voor de toekomst. Dit is echter niet het geval. In het te ontwikkelen bestemmingsplan worden wel plannen voor het toekomstig gebruik van het grondgebied genoemd. In deze fase van de planontwikkeling echter nog niet. In de komende weken neemt de gemeente de reacties door die zijn binnengekomen. Dit werk zal naar verwachting tot het eind van de zomer duren. Dan laat de gemeente degenen die gereageerd hebben, weten wat er met de reacties is gedaan. De opname van de huidige situatie die de gemeente dan heeft vormt de basis voor het te ontwikkelen bestemmingsplan.

Het buitengebied is een groot en divers gebied waar zowel woningen, (landelijk gelegen) boerderijen als bedrijven in zijn opgenomen. Het is nodig om eerst een visie op dit gebied vast te leggen. Deze structuurvisie zal in het voorjaar van 2009 gereed komen. Belanghebbenden en inwoners kunnen hier te zijner tijd op reageren. Daarna zal de gemeenteraad de structuurvisie vaststellen. Ondertussen wordt er gewerkt aan een voorontwerp van het bestemmingsplan. Na de vaststelling van de structuurvisie komt dit voorontwerp van het bestemmingsplan ook voor inspraak beschikbaar. De gemeente organiseert hiervoor een inspraakavond. Bewoners kunnen daar met ideeën voor het gebruik van de grond in het gebied op een informele manier hun plannen kenbaar kunnen maken aan de gemeente. De uiteindelijke vaststelling door de gemeenteraad staat gepland in het najaar van 2009. Zo wil gemeente Abcoude dit project afronden in de periode dat ze nog zelfstandig is.
---

31 juli 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007