Gemeente Zaanstad

31-07-2008

Aanpak woonfraude in Zaanstad werkt
Woon wijs! brengt 45 gevallen van woonfraude aan het licht

Uit de jaarevaluatie van het samenwerkingsproject Woon wijs! blijkt dat in een periode van bijna een jaar (1 april 2007 t/m 25 maart 2008) in totaal 210 meldingen van woonfraude zijn binnengekomen. Op dit moment zijn 80 meldingen nog in onderzoek. Van de overige 130 meldingen is er in 34,6% (45) van de gevallen daadwerkelijk woonfraude gevonden. Woon wijs! Is in 2006 in het leven geroepen om woonfraude in Zaanstad te bestrijden.

Woonfraude
Woon wijs! is een samenwerkingsproject van corporaties en gemeente om woonfraude te bestrijden. Van woonfraude is sprake als mensen zonder toestemming een woning onderhuren of onderverhuren. Hierdoor worden de wachtlijsten van woningzoekenden onnodig lang. Door gegevensbestanden met elkaar te vergelijken proberen corporaties en gemeente woonfraude te achterhalen. Tegelijkertijd worden de gegevens voorgelegd voor onderzoek aan de Sector Werk en Inkomen.

Bewoners en omwonenden kunnen bij vermoedens van woonfraude ook meldingen doorgeven. Dat kan via woonwijs@zaanstad.nl of 0900-235 2352. Deze meldingen worden zorgvuldig en anoniem behandeld.

RaadPlegen Derden
Het afgelopen jaar zijn niet alleen de fraudezaken aangepakt, maar is ook de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) verder ontwikkeld. Zo is het hele woningbestand van alle deelnemende corporaties in het systeem verwerkt. Ook zijn adressen die als `leegstand' in het GBA staan, bezocht en indien nodig in het systeem aangepast. Komende maand start de gemeente met de implementatie van de webapplicatie "RaadPlegen Derden" (RPL3). Met RPL3 kunnen de administraties van de corporaties en het GBA eenvoudig naast elkaar worden gelegd. Tegenstrijdigheden zijn op die manier eenvoudiger op te sporen. Woningcorporatie Rochdale gaat als eerste gebruik maken van RPL3.

Woon wijs! is een gezamenlijk project van de gemeente Zaanstad, de politie Zaanstreek Waterland en de woningcorporaties: Rochdale, ZVH, Parteon en Eigen Haard.


***