Ministerie van Defensie

AFGHANEN OPGELEID TOT SCHIETINSTRUCTEUR

Elf onderofficieren van de 4de Afghan National Army Brigade ruilden gisteren, 2 augustus, hun AK-47 geweer om voor de M16. De Afghaanse militairen deden dat op Kamp Holland in Tarin Kowt. Het betreft de eerste groep die een instructeurstraining van het Nederlandse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) met goed gevolg aflegde.

In Nederland is het gebruikelijk dat onderofficieren verantwoordelijke taken voor hun rekening nemen. Voor het Afghaanse leger (ANA) is het een hele omslag dat nu niet alleen officieren maar ook onderofficieren een serieuze rol als instructeur, met de bijhorende delegerende taken mogen vervullen.
Begin 2008 volgden de Afghanen al een basiscursus van de Amerikanen voor het gebruik van de M16. Het Nederlandse OMLT, dat het Afghaanse leger in de provincie Uruzgan traint en begeleidt, startte in juli op Kamp Holland met lessen in Elementaire Instructie Bekwaamheid. Met het diploma van deze cursus in handen, is het elftal klaar om de rest van de brigade vertrouwd te maken met het nieuwe wapen. Vanaf eind deze maand werken ze zelfstandig en vervullen de Nederlandse militairen van het OMLT alleen nog een toezichthoudende rol. Het is de bedoeling dat in december alle 2800 militairen van de brigade zijn opgeleid voor de M16.

De M16 A2 is trefzekerder dan de AK-47 en vergelijkbaar met de Diemaco C7 waarover het Nederlandse leger beschikt.