Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen Nioscoop, zondag 03 augustus 2008, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Het islamitisch Spanje

In deze uitzending van NioScoop een bijzondere reportage over de geschiedenis van de islam in Spanje. Van de achtste eeuw tot en met de vijftiende eeuw was Spanje islamitisch. Ruim acht eeuwen leefden moslims, joden en Christenen samen. Een voorbeeld van religieuze tolerantie. Gedurende deze periode was Spanje een brug tussen het islamitische oosten en het Christelijke westen. Wat zijn de invloeden van de islamitische beschaving in Spanje op de rest van Europa geweest? Aanstaande zondag bij de Nederlandse Islamitische Omroep: het islamitisch Spanje.

Herhaling op zaterdag 9 augustus, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

De Horizon zaterdag 02 augustus 2008, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Moslims op exotisch eiland

Eind dit jaar wordt Nederland als alles goed verloopt een klein stukje exotischer: dan worden namelijk de banden tussen Nederland en het eiland Bonaire wat nauwer aangehaald. De zogenaamde ABC - eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) zijn al sinds de zeventiende eeuw onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en sinds de jaren '50 vormen zij een autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland Bonaire is overwegend Rooms Katholiek en het laatste wat je hier zou verwachten is een islamitische gemeenschap. Toch schijnt deze ook daar wel degelijk in opkomst te zijn. IDe Horizon neemt alvast een kijkje op de ontwikkeling van de islam op Bonaire.

Hoogleraar islamitisch recht voor de vrouw

Aisha el-Hajjami is hoogleraar islamitisch recht aan de universiteit van Marrakech. Een aantal jaar geleden droeg zij in belangrijke mate bij aan de totstandkoming van een gewijzigde vorm van de Mudawwana, het Marokkaanse familierecht. Bij deze hervormingen kreeg de Marokkaanse vrouw meer rechten. El-Hajjami doet haar werk zelfs zo goed, dat ze de amir el-mu'minin (de Marokkaanse koning Mohammed de VI) een les islam mocht komen geven. In De Horizon een gesprek met deze gepassioneerde dame.

Een democratische islam?

Volgens velen zouden islam en democratie onverenigbaar zijn. Onzin, menen anderen: democratie zit ingebakken in de fundamenten van de islam. Wie heeft er gelijk? Met islamkenner Remy Soekirman gaan we terug tot het prille begin van de islam om te kijken welke aspecten wel of juist niet met een democratie verenigbaar zijn.


---