Karen heeft een simpele vraag voor de wereldleiders 31 juli 2008, San Pedro Sula - Op zondag 3 augustus begint de Zevende Internationale Aidsconferentie, die dit jaar in Mexico wordt gehouden. De conferentie heeft ongeveer 25.000 deelnemers, waaronder wereldleiders en kopstukken uit de politiek en de gezondheidszorg. Ook jongeren doen mee, zoals de 12-jarige Karen uit Honduras. Zij heeft hiv en wil ervoor zorgen dat het taboe dat in haar land op hiv en aids rust, verdwijnt.

Toen Karen vijf jaar was, kreeg ze van haar ouders te horen dat ze seropositief is. "Mijn ouders maakten tekeningetjes voor me, zodat ik kon begrijpen wat er met me aan de hand was," vertelt ze. In Honduras heeft 1,5 procent van de volwassen bevolking hiv en ook de vader en moeder van Karen behoren tot deze groep. Ze zijn de makers van het tijdschrift Llaves (Sleutels), bestemd voor hiv-patiënten. Karen besloot zelf ook een tijdschrift te maken. Llavacitas (Kleine Sleutels) richt zich op kinderen en geeft informatie over hiv en aids. "Dankzij het tijdschrift groeien kinderen op met kennis over hiv. Dan zullen ze seropositieve kinderen helpen en ons niet discrimineren," zegt Keren.

Keren weet maar al te goed hoe het voelt om 'anders' te zijn. Ze is elke keer weer onaangenaam verrast als mensen tegen haar zeggen dat 'het allemaal in haar hoofd zit'. "Ze geloven niet dat hiv bestaat." Haar tijdschrift gaat niet alleen over ernstige zaken, maar behandelt ook games en muziek van artiesten die voorlichting over hiv steunen. Keren is dol op muziek, vooral op die van de Amerikaanse popster Miley Cyrus die in de serie Hannah Montana speelt.

Prominent aids-activist
"Vroeger stond ik niet bij de toekomst stil, maar nu wel. Misschien kan ik later het blad van mijn ouders overnemen. Ik zou ook wel ontwerper of zangeres willen worden." Dankzij haar eigen tijdschrift is Keren een van de meest prominente aids-activisten van haar land. Ze spreekt regelmatig in het openbaar en de media weten haar te vinden. Het is een druk bestaan voor een meisje van twaalf.

"Mijn familie helpt me," zegt ze. "Ze herinneren me eraan dat ik op tijd mijn medicijnen inneem. Mijn neven en nichten helpen me ondere andere met mijn huiswerk en met het maken van het tijdschrift." Karen zal op de conferentie in Mexico ook om de hulp van de wereldleiders vragen. Haar verzoek is een heel simpele: "Ik hoop dat u alle kinderen met hiv wilt helpen, zodat wij niet meer worden gediscrimineerd!"

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hadden in 2007 naar schatting 1,9 miljoen mensen hiv, onder wie circa 55.000 kinderen jonger dan 15 jaar.