Trots op Nederland

Nieuws

Marokkaanse imams ter voorkoming van extremisme?

Op verzoek van koning Mohammed VI stuurt de Marokkaanse regering tijdens de aankomende Ramadan in september totaal 176 imams naar Europa, waarvan 7 imams Nederland zullen bezoeken. Het doel van dit bezoek is om de Marokkaanse gemeenschap in Nederland (en de rest van Europa) te beschermen tegen de invloeden van extremistische imams. Volgens de Marokkaanse overheid zou hier grote behoefte aan zijn onder de Marokkaanse gemeenschap buiten Marokko. Tijdens de Ramadan zullen veel Marokkanen naar de moskee gaan voor gebedsdiensten, alwaar dan door deze 7 geselecteerde geestelijken gewaarschuwd zal worden voor de gevaren van radicalisering en tevens het bestrijden en voorkomen hiervan besproken zal worden. Hoe de imams dit gaan uitvoeren is (nog) niet bekend, controle hierop wordt bemoeilijkt aangezien deze lezingen vanzelfsprekend niet in de Nederlandse taal zullen plaatsvinden.

Het bovenstaande lijkt in het kader van de integratie geen goed vooruitzicht. Marokkaanse geestelijken hebben geen of nauwelijks kennis van de Nederlandse cultuur en taal. Hoe kunnen Marokkaanse allochtonen goed integreren als er bemoeienis en invloeden vanuit Marokko blijven plaatsvinden? Een aantal coalitiepartijen wil dat de Nederlandse ambassade de visumaanvragen van deze imams kritisch onderzoekt. Ook zouden de moskee-besturen in Nederland een duidelijk signaal moeten afgeven aan de Marokkaanse overheid dat dit bezoek niet gewenst is en dat men zelf wel geestelijken afkomstig uit Nederland zal toewijzen. Dit zou een betere manier zijn om de integratie te bevorderen omdat dit dan vanuit de Nederlandse culturele situatie onderwezen wordt in plaats van de Marokkaanse.

Trots op Nederland vindt dat als men ervoor kiest in ons land te wonen dit alleen kan als men zich aan de spelregels van onze samenleving houdt. Marokkaanse Nederlanders hebben de keus gemaakt om in Nederland te wonen, dan is leven volgens de Nederlandse cultuur een logisch gevolg van deze keus. Het verwelkomen van Marokkaanse imams die lezingen over extremisme en radicalisering zullen gaan geven vanuit de Marokkaanse optiek is in het kader van integratie dan ook niet wenselijk!

Ook nu zijn we benieuwd naar uw mening en bieden we u onder het artikel de mogelijkheid om te reageren.