Trots op Nederland

Nieuws

Doorwerken tot 70 jaar?

Minister Donner van Sociale zaken heeft afgelopen week in een interview uitgesproken dat er onderzocht moet worden of de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd zou moeten worden naar 70 jaar. Zijn motivatie is dat de beroepsbevolking vanaf 2010 zal afnemen en de levensverwachting toenemen, dus dit betekent minder inkomsten en meer uitgaven. Zijn voorstel is om voor mensen tussen de 45 en 55 jaar de pensioengerechtigde leeftijd per jaar met een maand te verhogen en voor mensen tussen de 35 en 45 jaar met twee maanden per jaar te verhogen met als uitkomst een pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar in 2040. Dit terwijl de commissie Bakker, die een rapport heeft uitgebracht over deze kwestie, met het advies komt om vanaf 2016 de pensioengerechtigde leeftijd elk jaar met een maand te verhogen, zodat in 2040 de pensioengerechtigde leeftijd uitkomt op 67 jaar. Als reactie op dit adviesrapport geeft Minister Donner: deze commissie komt met vrij traditionele oplossingen.

Opvallend in deze is, dat het kabinet pas na het zomerreces met een uitgebreide reactie zal komen op dit rapport van de commissie Bakker, en al eerder heeft aangegeven dat het wil vasthouden aan een pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. De Kamer en vakbonden hebben inmiddels felle kritiek geleverd op deze uitspraken van Minister Donner, en stellen dat het zaaien van onrust over deze kwestie onnodig is en de verhoudingen in de coalitie niet ten goede zal komen. Het is overigens niet de eerste keer dat Minister Donner in opspraak komt om zijn uitlatingen, een aantal maanden geleden ontstond er een conflict tussen de regeringspartijen over de versoepeling van het ontslagrecht, een plan dat door hem aangedragen werd.

Het standpunt van Trots op Nederland is dat de huidige wetgeving van kracht moet blijven, dus een pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar of de 40-dienstjarenregeling. Vanzelfsprekend kan men na het bereiken van de 65-jarige leeftijd blijven werken, maar dit moet dan een eigen beslissing zijn van de individuele werknemer. Het stimuleren van doorwerken na deze leeftijd zou vanuit de overheid moeten gebeuren, bijvoorbeeld door een fiscaal voordeel te geven. Zeker is het van groot belang dat 50-plussers actief blijven op de arbeidsmarkt, dit om de krapte op de arbeidsmarkt te beperken en de kosten van de vergrijzing te dekken.

Ook nu willen wij vanzelfsprekend uw standpunt peilen. Geef daarom uw mening door uw stem uit te brengen in de rubriek 'In de peiling'.