KNHS


WK jonge dressuurpaarden Verden
3 augustus 2008
Vivaldo


Nederlandse inbreng blijft beperkt op WK voor jonge dressuurpaarden

VERDEN (KNHS) - In de Duitse stad Verden werd dit weekeinde voor de negende maal het WK voor jonge dressuurpaarden verreden. Paarden in de leeftijd van vijf en zes jaar bonden onder de ogen van een deskundige jury de strijd met elkaar aan. Zaterdag werd de finale met 5-vijfjarige paarden verreden en zondag die van de 6-jarigen. Zijn veel hippische kampioenschappen een strijd tussen landen, dat zijn deze Wereldkampioenschappen niet. Dit is de strijd tussen de stamboeken, zoals het Nederlandse KWPN en Duitse grootmachten als de stamboeken van Hannover en Oldenburg.

Finale vijfjarigen

Nederland had vier paarden in de finale lopen, maar de vierde plek voor de KWPN hengst Wynton (Jazz x Matador II) van Madeleinde Witte-Vrees (Schijndel) was het hoogst haalbare. De zege ging naar de in Oldenburg gefokte Desperado (v. Royal), die gereden werd door Nadine Plaster. Een paard met zeer goede bewegingen, maar dat net de uitstraling mist waarover een dressuurpaard zou moeten beschikken. De als tweede eindigende Trakehner Imperio (v. Connery) van Anna-Sophie Fiebelkorn (Dui) heeft die uitstraling wel, maar wist in de draf van achteruit niet echt te overtuigen. De derde plek ging naar Silberaster (v. Sandro Hit) met Helen Langehanenberg (Dui), die, juist omdat zij excelleerde op die punten waar de twee andere paarden steken lieten vallen en verder heerlijke correcte bewegingen toonde, had mogen winnen. Christa Laarakkers (Winschoten) werd met de merrie Wolly Ann (Stravinsky xx x Ulster) zesde, terwijl Emmelie Scholtens (Winschoten) met de hengst Westenwind (Flemmingh x Contango), die zeer goede onderdelen toonde, niet verder kwam dan de negende plek. Theo Hanzon (Capelle a/d IJssel), die met de hengst I.P.S. Welt-All (v. Diamond Hit) via de herkansing (kleine finale) in de finale kwam, had gezien hetgeen hij toonde veel meer verdiend dan de één na laatste (14e) plaats met 7.70 punten. In die kleine finale werd hij nog tweede met een score van 8.18 punten.

Finale zesjarigen

Bij de zesjarige paarden werd de finale op zondag verreden en daarin bleef de inbreng van de Nederlandse fokkerij beperkt tot slechts één paard en wel de hengst Vivaldo (Polansky x Montecristo), die gereden werd door Mirelle van Kemenade-Witlox (St. Oedenrode). Deze combinatie eindigde op de vijfde plaats. De overwinning ging naar Dramatic (v. Don Frederico), gereden door de Duitse Jana Freund. Deze combinatie plaatste zich via de troostfinale voor de eindstrijd (De eerste twaalf paarden van de eerste wedstrijd zijn automatisch geplaatst voor de finale en de eerste drie plaatsen zich via de troostfinale voor de eindstrijd). De hengst Dramatic had in de eerste ronde erg veel last van spanning en haalde bij lange na niet zijn normale niveau. Dat deed hij wel in de 'verliezers ronde', waarin hij zegevierde. Afgetekend pakte de frêle amazone met de imponerende zwarte hengst de zege. Dat had anders kunnen lopen als de aanwakkerende wind niet voor veel wapperende flappen aan de tribune had gezorgd. Dit lawaai veroorzaakte behoorlijke storingen in de concentratie bij de jonge en dus nog onervaren paarden. Slachtoffer daarvan was een paard als Cayenne W met Susan Pape, die vorig jaar nog wereldkampioen werd bij de vijfjarigen en nu niet verder kwam dan de 13de plaats. Cayenne W had net als Bertoli W in de eerste wedstrijd van dit kampioenschap weten te overtuigen, maar ook Bertoli W met Brigitte Wittig werd geplaagd door de omstandigheden en kwam niet verder dan de zevende plek. Nu eindigde op de tweede plaats Polka Hit Nexen (v. Sandro Hit) gereden door de Deense Dorthe Sjobeck Hoeck, terwijl Diamantenbörse (v. Diamond Hit), die werd gereden door de Duitse Jessica Suss, derde werd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag finale 5-jarigen:


1) Nadine Plaster (Dui) - Desperado (Old) - 8.84
2) Anna-Sophie Flebelkorn (Dui) - Impero (Trak) - 8.58
3) Helen Langehanenberg (Dui) - Silberaster (Old) - 8.54
4) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Wynton (KWPN) - 8.34 7) Christa Laarakkers (Winschoten) - Wolly Ann (KWPN) - 8.06 9) Emmelie Scholtens (Winschoten) - Westenwind (KWPN) - 8.00 14) Theo Hanzon (Capelle a/d IJssel) - IPS Welt-All (KWPN) - 7.70

Uitslag finale 6-jarigen:


1) Jana Freund (Dui) - Dramatic (Hann) - 8.78
2) Dorthe Sjobeck Hoeck (Den) - Polka Hit Nexen (DWB) - 8.62
3) Jessica Süss (Dui) - Diamantenbörse (Old) - 8.52
5) Mirelle van Kemenade-Witlox (St. Oedenrode) - Vivaldo (KWPN) - 8.28

Foto's Wynton en Vivaldo door: www.melissen.net