KNHS


Voltigeur Koen Akkerman verrassend zesde
3 augustus 2008
voltige

BRNO, TSJECHIE (KNHS) In het Tsjechische Brno werd de afgelopen dagen gevoltigeerd om de mondiale en Europese titels bij respectievelijk senioren en junioren (teams t/m 16 jaar en solo t/m 18 jaar). Duitsland, bakermat van de voltigesport, bewees nog steeds toonaangevend te zijn met vier gouden medailles. De Nederlandse eer werd hoog gehouden door Koen Akkerman (Randwijk). De junior voltigeur finishte op een prachtige zesde plaats bij de heren solo.

De grote Nederlandse afvaardiging aan de tweevoudige titelstrijd keek met tevredenheid terug op het goed georganiseerde evenement. Chef d´é quipe en voormalig international Roos Slottje reageerde enthousiast: De Nederlanders hebben zich goed gepresenteerd in en buiten de ring. Ze hebben laten zien dat Nederland progressie boekt. Ook de paarden zijn vooruitgegaan, we hebben diverse complimenten gekregen van de juryleden. De prestatie van Koen Akkerman was boven verwachting. Hij voltigeerde heel netjes. Zijn tegenstanders hadden hele moeilijke Küren gemaakt, maar ze maakten daardoor fouten. Koens Kür was misschien niet zo moeilijk, hij voltigeerde netjes en heel zacht met het paard. De lange Gelderse voltigeur, die lid is bij Voltigevereniging De Wittegheit te Odiliapeel, was de enige Nederlandse solo die in Brno de finale haalde. Hij werd bij de junioren, die streden om de Europese titels, zesde. Er deden zestien voltigeurs mee en ik ging voor de vijftiende plaats. Ik wilde de finale halen. Dat ik zo hoog zou eindigen, heb ik geen moment verwacht. Het is helemaal geweldig. Na de eerste ronde stond ik zevende. Het was vooral zaak me goed te concentreren, want je hebt zo een fout gemaakt, aldus Akkerman. Volgend jaar moet ik naar de senioren. Maar als ik zo presteer, hoef ik daar geen laatste te worden.
In het WK senioren finishte Carola Sneekes (Callantsoog) bij de dames solo als negentiende in de eerste ronde. Alleen de beste vijftien gingen door naar de finale. Slottje: Carola Sneekes en Claire de Ridder scoorden beiden een 7. We hebben nog nooit zo dicht bij de finale gezeten. Als ze deze lijn doorzetten, is een finaleplaats bij het EK volgend jaar haalbaar. De concurrentie in deze rubriek, de dames solo, is het grootst.

Teams
Bij de junioren teams (EK) finishte De Nieuwe Heuvel (Lunteren) onder leiding van Sandra Jansen als tiende van de elf deelnemende landen. Het seniorenteam van Groenendaal (Bunschoten) was niet bij voorbaat verzekerd van een finaleplaats, waaraan de beste twaalf teams mochten deelnemen. Maar dankzij sterke verplichte oefeningen en een nette Kür werd de finale gehaald. Groenendaal werd elfde. Het was een prachtige ervaring, aldus trainster en longeur Manon Swanenburg. Slechts een van onze deelnemers nam al eens deel aan een WK, voor de anderen en mij was het helemaal nieuw. Ons doel was de finale halen en dat is gelukt. We zijn tevreden. Nu gaan we proberen voort te borduren op deze ervaring. Maar we hebben in Nederland meerdere sterke teams. Dat is goed. We trainen allemaal hard om de beste te zijn en maken elkaar daardoor beter.

Oppermachtig
Duitsland was oppermachtig in Brno, zowel in het EK als WK. Maar onze Oosterburen wonnen niet alle titels. Bij de senioren heren snoepte de Tsjech Petr Eim favoriet Kai Vorberg de titel af. En de junior Tomas Sátor uit Slowakije is de nieuwe Europees kampioen. Nicola Ströh (WK) en Sarah Kay (EK) wonnen goud bij de dames.

Uitslagen:

WK (senioren)

Dames solo:

1. Nicola Ströh (GER) Lanson 8,485

2. Sissi Jarz (AUS) Puticelli 8,392

3. Anja Barwig (GER) Magic Dream 8,243

na 1e ronde:
19. Carola Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,228 23. Claire de Ridder (Wassenaar) Omar 7,118
39. Cindy Sneekes (Callantsoog) Rummicup 6,258

Heren solo:

1. Petr Eim (CZE) Apollo 8,620

2. Kai Vorberg (GER) Picasso 8,550

3. Daniel Kaiser (GER) Merkur 8,428

Teams:

1. Duitsland Adlon 8,449

2. Oostenrijk Eliot 8,357

3. Verenigde Staten Leonardo 8,114
11. Nederland (Groenendaal, Bunschoten) Robin Purina 6,652

EK (junioren):

Dames solo:

1. Sarah Kay (GER) Rouven 7,674

2. Pia Engelberty (GER) Eddy the Eagle 7,592
3. Pia Maria Stepanek (AUS) DArtagnan 7,545

na 1e ronde:
22. Nicole Zomer (Bergen op Zoom) Cadans 6,027
25. Stephanie van Zuilen (Noordeloos) Cadans 5,884 29. Eva Willemse (Veenendaal) Kirsch 5,486

Heren solo:

1. Tomas Sátor (Slw) Celtic Z 7,845

2. Viktor Brüsewitz (GER) Gustafsson 7,840

3. Christoph Hassenberg (GER) Larengo 7,554 6. Koen Akkerman (Randwijk) Hilde 6,763

Teams:

1. Duitsland Letitia 7,834

2. Oostenrijk Libretto 7,788

3. Slowakije Rony 7,100
10. Nederland (Nieuwe Heuvel, Lunteren) Mauritz 5,999

Auteur: Petra Baas