Gemeente Grave

Duurzaam koffertje aangeboden aan minister!

Vóór 4 augustus aanmelden

Op twee september 2008 vindt voor de tiende keer de Duurzame Dinsdag plaats. Tijdens deze dag worden er, in een Duurzaam koffertje, initiatieven op het gebied van duurzaamheid aangeboden aan minister Ter Horst. De initiatieven kunt u via www.duurzamedinsdag.nl indienen. Initiatieven die voor 4 augustus binnen zijn maken kans op de volgende geldprijzen:


1e prijs EUR 5000,- en de kans om het initiatief verder uit te werken;
2e prijs EUR 3000,-; 3e prijs EUR 1000,-.Partner VeWin stelt bovendien nog een bedrag van EUR 5000,- beschikbaar voor het beste initiatief op het gebied van drinkwater.

Duurzame lintjesregen

Er is, ter ere van het 10-jarig jubileum van Duurzame Dinsdag, een nieuw onderdeel aan de dag toegevoegd: De duurzame lintjesregen. Indien u iemand weet die zich heeft ingezet voor Duurzame ontwikkeling kan diegene tot en met 4 augustus genomineerd worden voor een Duurzaam Lintje. De lintjes zullen worden uitgereikt door Minister Cramer van VROM.

Goede ideeën

Onder de tot nu toe ingediende initiatieven zijn al erg goede ideeën te vinden zoals een teller op alle kranen die laat zien hoeveel water u per dag verbruikt en de familievoorstelling Aquabella, over de toekomst van water met als doel ouders en kinderen bewust te maken van de ernst van de watersituatie in Nederland.

Duurzaam koken

Het initiatief dat vorig jaar gewonnen heeft kwam van Sevim Zor. Zij heeft het `Kookboek duurzaam eten en koken' ontwikkeld waarbij ze de kosten voor het vervoer, water en energie van elk voedingsmiddel combineert met lekkere recepten. Verspilling wordt hierbij zoveel mogelijk tegen gegaan. Zo creëert ze een stuk bewustwording in de keuken.

Mondiale voetafdruk

Met dit initiatief tot duurzaam consumeren speelt Sevim Zor ook in op het model van de mondiale voetafdruk. Dit model berekent hoeveel hectare aan aardoppervlak ieder persoon verbruikt. Onder andere aan de ruimte die nodig is om uw voedsel te verbouwen, maar ook het gebruik van andere consumptieartikelen zoals kleding en papier wordt meegenomen.

U kunt op de website van de Mondiale Voetafdruk, www.voetenbank.nl, een quickscan maken om te berekenen hoe groot uw eigen voetstap is. Op www.milieucentraal.nl kunt u een weggooitest doen, zodat u kunt zien hoeveel voedsel u verspilt.

Meer informatie?

www.voetenbank.nl, www.duurzamedinsdag.nl, www.milieucentraal.nl.