Nederlands aidspreventiebeleid werpt vruchten af

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) opende vandaag het 'Nederlands Huis' op de Aidsconferentie in Mexico City. Dit Nederlands Huis is een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het SOA/Aidsfonds, en Stop Aids Now! Voor het eerst in 25 jaar is er een afname van het aantal sterfgevallen door aids. In verschillende landen neemt het aantal nieuwe HIV-infecties af, vooral onder jongeren en pasgeboren baby's. 'Dit onderstreept dat de grote Nederlandse inspanningen resultaat hebben en dat met Nederlands belastinggeld vele duizenden levens zijn gered. Dit is effectieve ontwikkelingssamenwerking. Ik sta pal voor de strijd tegen de feminisering van de epidemie en voor het doorbreken van taboes, zoals de strijd tegen homohaat en het nut van spuitomruilprogramma's voor drugsverslaafden. De juiste weg is die van preventie, preventie en nog eens preventie, want voorkómen is beter dan genezen. De strijd is nog lang niet voorbij: wereldwijd zijn meer dan 30 miljoen mensen HIV-positief en elk jaar komen er 2,5 miljoen mensen bij. Het afgelopen jaar zijn ruim 2 miljoen mensen onnodig aan de gevolgen van aids gestorven. Er is geen enkele reden voor aidsmoeheid', aldus Koenders.

Vanaf het begin van de epidemie is Nederland een invloedrijke speler in de aidsbestrijding, zowel inhoudelijk als financieel. Zowel op nationaal als internationaal niveau werkt de Nederlandse overheid nauw samen met maatschappelijke organisaties, onderzoekers en HIV-positieven. Preventie staat centraal in de Nederlandse aanpak. Iedereen heeft recht op een gezond leven en bescherming tegen HIV-infectie. Daarom is het van groot belang om goede voorlichting te geven aan alle groepen en hen middelen te geven om zich tegen infectie te beschermen. Daarbij geeft Nederland specifiek aandacht aan groepen die in veel landen gediscrimineerd worden, zoals drugsgebruikers, prostituees, migranten, en homoseksuele mannen.

In Afrika zijn het juist vrouwen en jongeren die met HIV geïnfecteerd worden. In Zuidelijk Afrika worden elke dag vier keer meer jonge vrouwen dan mannen geïnfecteerd. Nederland richt zich in die landen dan ook vooral op deze kwetsbare groepen. Een effectief voorbeeld van Nederlands beleid is het betaalbaar maken van het vrouwencondoom, zodat vrouwen zelf in staat zijn om zich beter tegen HIV-infectie te beschermen. Eén van de initiatieven die op Schokland genomen zijn.

Koenders: 'Er is ook een puur economisch belang om in te zetten op preventie. Er zijn momenteel drie miljoen mensen die aidsremmers krijgen, dat is een kostbare zaak. De komende jaren zal dit verder oplopen. Als we nu niet alles inzetten om het aantal nieuwe infecties te voorkomen is straks behandeling voor al die mensen die het nodig hebben onbetaalbaar. Preventie is uiteindelijk dus ook veel goedkoper. Maar we financieren ook behandeling. Mede dankzij Nederland is in Afrika het aantal mensen dat aidsremmers krijgt gegroeid naar 28%.'.

Noot voor de pers:
Voor vragen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen Kees-Jaap Ouwerkerk, voorlichter van minister Koenders, op 06-52503255 of per mail op cj.ouwerkerk@minbuza.nl. Het is in Mexico City 7 uur vroeger (-7).