Ingezonden persbericht

Persbericht

Grootste jeugdschaaktoernooi van Europa volgende week van start

Wereldkampioen speelt in Enschede

ENSCHEDE - Op maandag 4 augustus zullen ruim vierhonderd jonge talentvolle schakers uit binnen- en buitenland richting Twente trekken. Ze doen mee aan het grootste meerdaagse jeugdschaaktoernooi van Europa: het Euro Chess Tournament, dat bestaat uit het University of Twente Young Masters en het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap.
.
Anders dan de afgelopen jaren, toen er werd gespeeld in het stadhuis van Hengelo, vinden de wedstrijden nu plaats op de campus van de Universiteit Twente.

Van 4 tot en met 9 augustus (een hele week) wordt in vijf leeftijdsgroepen gestreden om het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK). De jongste deelnemers zijn zeven jaar, de oudste twintig. In totaal worden er ongeveer 2500 partijen gespeeld.

Drie dagen eerder, op vrijdag 1 augustus begint het University of Twente Young Masters. Dit is een invitatietoernooi van tien Nederlandse en tien buitenlandse jeugdschakers op een heel hoog niveau. Het is een jeugdtoernooi, maar toch is het met een gemiddelde rating van 2494 voor de top tien een van de allersterkste toernooien van Nederland.
De sterke bezetting geeft deelnemers de mogelijkheid mogelijkheden biedt een norm te halen voor de titel van grootmeester of internationaal meester. Eén van de deelnemers is Egyptenaar Ahmed Adly. Deze jonge grootmeester is op dit moment jeugdwereldkampioen en één van de zes grootmeesters die Afrika rijk is. Twee andere deelnemers zijn afkomstig uit Twente: Tim Lammens uit Enschede en Bas van Opheusden uit Hengelo.

Hoofdsponsor van het toernooi is de Universiteit Twente. De toernooiorganisatie vindt dit een logische samenwerking. Het inzicht en denkvermogen van schakers sluit aan bij de mogelijkheden die de Universiteit biedt. De leeftijdsgroepen sluiten goed aan. En. het is een Twentse sponsor die een Twents evenement ondersteunt.

Het schaaktoernooi wordt dit jaar vrijwel geheel in de sporthal van de UT gehouden. Alleen de eerste drie ronden van het Young Masters toernooi worden gespeeld in het pand van Digital Game Technology (DGT) aan de Hengelosestraat 66 in Enschede.

De organisatie van het toernooi gaat gepaard met een groot aantal andere activiteiten. Zowel officieel als niet-officieel. Op het terrein van de Universiteit Twente is dit jaar een heuse camping is ingericht voor de deelnemers aan het toernooi.

Op donderdagmiddag is er een voetbaltoernooi tussen schaakteams op kunstgrasvelden van de UT. Dit wordt georganiseerd samen met Right to Play, een organisatie die door het Euro Chess Tournament wordt ondersteund.

Op zaterdag vindt er een schaaksimultaan plaats tegen damesgrootmeester Bianca Mühren, die deel uitmaakt van de Nederlandse afvaardiging naar de Olympiade in Dresden. De tegenstanders van Mühren zijn prominente genodigden. Ze zullen spelen volgens het zogenaamde Chess960 systeem. Dit is een door oud-wereldkampioen Bobby Fischer bedachte schaakvariant waardoor men minder kan leunen op kennis van openingszetten.

Uniek is verder dat alle deelnemers aan het toernooi een wereldprimeur in handen krijgen. Een opvouwbare schaakklok ter grootte van een Nintendo ontwikkeld door het Enschede bedrijf DGT. Deze klok kan bovendien Chess960 beginstellingen naar willekeur uitkiezen.

Het gehele toernooi is uitgebreid te volgen op de site www. onjk.nl. Alle partijen in de groep University of Twente Young Masters worden live op internet uitgezonden, evenals tien partijen in de andere groepen. De complete lijst van deelnemers is er te vinden. Bovendien staan er dagelijks de bulletins, resultaten, partijindelingen, fotoalbums en resultaten van vorige jaren. Ook het programmaboekje is er te downloaden.
---

Noot voor de redactie /