Raad van State


maandag 4 augustus 2008
10.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Givaudan Nederland B.V. voor een chemisch bedrijf aan de Nijverheidsweg in Barneveld. In de vergunning is bepaald dat het bedrijf moet voldoen aan de geurnormen uit het Gelders geurbeleid. Het is duidelijk dat het bedrijf daar niet aan kan voldoen. Daarom is in de vergunning bepaald dat het bedrijf moet onderzoeken hoe het de uitstoot van geur kan terugdringen. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vergunning. Zij vinden dat het bedrijf nu al aan de geurnormen moet voldoen. Verder hadden er wat hun betreft nog strengere normen in de vergunning moeten worden opgenomen. (zaaknummer 200708695/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Delfluent in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Het college heeft dit besluit genomen naar aanleiding van de uitspraak die de Raad van State op 9 april van dit jaar heeft gedaan. De tekst van de uitspraak van 9 april met zaaknummer 200706272/2 is op deze website te lezen. Een aantal inwoners van Rijswijk stelt geuroverlast te ondervinden van de AWZI. De provincie wil geen maatregelen tegen de geuroverlast treffen, omdat het aanbrengen van een overkapping op de voorbezinktanks nog niet is afgerond. De tanks worden afgedekt om daarmee de geuruitstoot te verminderen. Hierdoor kan nog niet worden vastgesteld of de geurnormen worden overtreden, aldus het college. De inwoners zijn het er niet mee eens. Daarom vragen zij de Raad van State om de provincie te laten ingrijpen. (zaaknummer 200804722/2)

11.15 uur

Zitting over de vrijstellingen en de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor de bouw van in totaal 53 woningen en een tijdelijke woonunit aan De Horik, Het Gevlecht en De Eijckenhof in Oostrum. Het gaat om 47 woningen die bij een groot woningbouwproject horen en om zes kavels in de vrije sector. Op een van die kavels wil de eigenaar daarvan tijdelijk een woonunit plaatsen totdat zijn woning is opgeleverd. Een varkenshouder uit de buurt is het niet met de besluiten van het gemeentebestuur eens. Hij vreest dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt doordat de woningen te dicht bij zijn bedrijf worden gebouwd en de bewoners daardoor stankoverlast zullen ondervinden. Verder is hij bang dat hij zijn bedrijf niet meer kan uitbreiden. De rechtbank in Roermond verklaarde eerder zijn beroepen tegen de vrijstellingen en bouwvergunningen ongegrond. (zaaknummers 200708974/1, 200708976/1, 200708977/1, 200708978/1 en 200708979/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dronten heeft verleend aan Van Oord Nederland B.V. voor een tijdelijk water- en slibdepot bij de Zwolschebocht/Oudeboschtocht in Dronten. De vergunning is verleend voor een periode van twee jaar. In het depot wordt zand opgeslagen dat afkomstig is uit het IJsselmeer. Prorail gebruikt vervolgens het zand om de Hanzelijn aan te leggen. Een akkerbouwersechtpaar is bang voor grondwateroverlast op hun land dat naast het depot ligt. (zaaknummer 200707477/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.