Nuon

Goed tweede kwartaal voor Nuon

Voorbereid op splitsing, overeenstemming over strategische koers

Hoofdpunten tweede kwartaal 2008


* Stijging nettowinst tot EUR 442 miljoen, vergeleken met EUR 168 miljoen vorig jaar

* Hogere handelsresultaten en overige fair value-mutaties
* Acquisities in gasvelden en isolatiebranche
* Organisatie voorbereid op splitsing, overeenstemming over strategie

* Kostentoename door strategische trajecten waaronder splitsing

04 aug 2008 | Amsterdam Goed tweede kwartaal voor Nuon

In het tweede kwartaal van 2008 laat Nuon een sterke stijging zien van de nettowinst ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. Dit komt met name door hogere handelsresultaten en overige fair value-mutaties, onder invloed van de sterk gestegen grondstofprijzen. Bepalend voor dit kwartaal zijn de afronding van de organisatorische splitsing, de acquisitie van een aandeel in gasvelden en het besluit om voor het productie- en leveringsbedrijf van Nuon een internationale partner te zoeken. De nettowinst over het eerste halfjaar van 2008 komt uit op EUR 687 miljoen (2007: EUR 486 miljoen).

De stijging van de netto omzet in het tweede kwartaal van 2008 tot EUR 1.617 miljoen ten opzichte van EUR 1.070 miljoen vorig jaar, is te verklaren door de sterke handelsresultaten en overige fair value-mutaties. Ook de hogere afzet van gas draagt bij aan de gestegen omzet; in 2007 was het gasverbruik fors lager door opvallend hoge temperaturen in het tweede kwartaal. De elektriciteitsafzet steeg dit kwartaal licht. Deze positieve effecten werden deels gecompenseerd door een daling van de consumentenprijzen van gas en elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Over het eerste halfjaar van 2008 is de omzet gestegen tot EUR 3.451 miljoen, ten opzichte van EUR 2.798 miljoen een jaar eerder.

Het bruto marge percentage steeg in dit kwartaal tot 58% ten opzichte van 50% in het tweede kwartaal van 2007. De hogere inkoopkosten van grondstoffen die de marge drukten, zijn door de hogere handelsresultaten en overige fair value resultaten meer dan gecompenseerd.

De toename van nieuwe activiteiten in installatie en isolatie, marketinginspanningen in met name België en Duitsland, strategische trajecten waaronder splitsing en hogere personeelskosten droegen bij aan de kostenstijging van EUR 65 miljoen. De operationele kosten bedroegen in het tweede kwartaal van 2008 in totaal EUR 380 miljoen (tweede kwartaal 2007: EUR 315 miljoen). De operationele kosten over het eerste halfjaar van 2008 zijn daarmee uitgekomen op EUR 732 miljoen ten opzichte van EUR 607 miljoen in 2007. Øystein Løseth

In reactie zegt voorzitter van de Raad van Bestuur, Øystein Løseth:

"Nuon heeft in het tweede kwartaal van 2008 onder uitdagende marktomstandigheden goede resultaten geboekt; aandacht voor kostenbeheersing blijft echter vereist. Bovendien heeft Nuon belangrijke stappen gezet voor de toekomst van het bedrijf, dat nu organisatorisch is gesplitst. Zo is binnen het netwerkbedrijf een brede netbeheerder gevormd dat nu economisch eigenaar is van de netten. Voor het productie- en leveringsbedrijf is met commissarissen en aandeelhouders overeenstemming bereikt over de toekomst, waarbij zal worden gezocht naar een internationale partner. Dit zal de positie op de Europese energiemarkt versterken. In dat kader past ook de acquisitie van Burlington Resources Nederland Petroleum N.V., waarmee een deelname in gasvelden op de Noordzee is verworven.

Voor onze klanten versterken we de adviseursrol om te komen tot energiebesparing. De aankoop van de isolatiebedrijven draagt daar sterk aan bij, evenals onze campagne om verspilling tegen te gaan.

Hoewel de rest van het jaar nog veel werk moet worden verricht, kijken we terug op een sterk tweede kwartaal."

Marktontwikkeling

Het aantal klanten in Nederland is ook dit kwartaal stabiel gebleven, ondanks de concurrentie. Ook in België bleef het klantaantal op niveau. De stijging van het aantal klanten in Duitsland heeft zich dit kwartaal doorgezet. In Duitsland heeft Nuon nu meer dan een kwart miljoen klanten. Dat is vergelijkbaar met het aantal klanten in België.

Operationele kasstroom en schuldpositie

Door de stijging van de operationele kasstroom is de vrije kasstroom dit kwartaal gestegen tot EUR 450 miljoen (in 2007 EUR 376 miljoen). Dit, ondanks de toegenomen investeringen in met name de Nuon Magnum centrale in de Eemshaven. De stijging van de operationele kasstroom hangt samen met een sterke verbetering van de operationele resultaten, lagere betalingen aan winstbelasting en renteontvangsten.

Nuon heeft door de aankoop van Burlington Resources Nederland Petroleum N.V. en door de uitbetaling van dividend aan de aandeelhouders een netto schuldpositie van EUR 110 miljoen. Eind vorig jaar had Nuon een netto kaspositie van EUR 293 miljoen.

Over Nuon

Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers meer dan 3 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening.

Met een omzet van 5,7 miljard euro in 2007 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Nuon heeft met ingang van 1 juli 2008 het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf en een productie- en leveringsbedrijf. Vanaf die datum functioneren beide ondernemingen operationeel zelfstandig onder een financiële holding en onder een gezamenlijke Raad van Bestuur.

Meer informatie

Nuon Mediarelaties
Telefoon: 020 597 42 00
E-mail: mediarelaties@nuon.com

* Mandy Ros