Hoge stijging van omzet bij Nederlandse ziekenhuizen

04/08/2008 09:27

JP Heida Economisch Advies

ROTTERDAM, 4 AUGUSTUS 2008. De omzet van de Nederlandse ziekenhuizen is in 2007 met 6,3% gestegen. Dat is een fors hogere stijging dan rond de 5% zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was. De winstmarge is weliswaar verdubbeld, maar met 1,1% nog steeds erg laag.

Dit volgt uit een analyse van de jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen door consultancybureau SiRM. De studie van SiRM behandelt systematisch de financiële, operationele en marktprestaties van de ziekenhuizen.

De belangrijkste conclusies van de analyse zijn:


1. Op financieel gebied zien in 2007 we een indrukwekkende groei met nog steeds lage winstmarges. De omzet in de markt is met 6,3% fors gegroeid. Hiermee is de trend van groei rond de 5% van de afgelopen jaren doorbroken. De omzet in de zorgsector bestaat nog grotendeels uit een door de overheid bepaald budget. Ruim 1,6% van de groei komt door budgetcorrecties en versnelde afschrijvingen. Dat is dus eigenlijk vergoeding van voor 2007 geleverde zorg. De gemiddelde winstmarge van de sector is 1,1%, dat is bijna het dubbele van vorig jaar. Het is overigens nog steeds erg laag vergeleken met de onzekerheden in de sector. Ruim 20% van de ziekenhuizen boekte in 2007 een verlies.


2. Het aandeel van het B-segment in de totale markt is ongeveer constant gebleven in 2007. Voor de algemene ziekenhuizen maakt het B-segment in 2007, net als in 2006, 8,1% van de omzet uit. Voor de UMC's is dat maar 1,3%. De marktwerking in 2007 leidde tot een winst in marktaandeel in het B-segment voor de grotere ziekenhuizen. Waar vorig jaar de kleine ziekenhuizen het snelst in het B-segment groeiden, geldt dat nu voor grote ziekenhuizen.


3. De arbeidskosten per patiënteenheid zijn met maar 0,5% gestegen boven het niveau van 2006. Dat komt door de verdere toename van de arbeidsproductiviteit. Per FTE werd in 2007 door het ziekenhuispersoneel voor bijna 2% meer patiënteenheden geleverd. Waarschijnlijk speelt mee dat steeds meer zorg geleverd wordt in dagbehandeling. Het aantal dagbehandelingen is de afgelopen negen jaar verdubbeld. De ligduur is weer verder verlaagd. In 2007 duurde een opname gemiddeld 6,2 dagen.


4. Grote ziekenhuizen waren in 2007 winstgevender dan kleine ziekenhuizen. Vergeleken met kleine ziekenhuizen zijn bij hun de winstgevendheid, de totale omzet en de omzet in het B-segment sneller gegroeid. Bovendien wisten de grote ziekenhuizen de arbeidsproductiviteit bijna twee keer zoveel te verbeteren als de kleine ziekenhuizen.





http://www.sirm.nl