Ingezonden persbericht


Dennis Swart wint op Assen én pakt de leiding in Trophy Cup!

ASSEN, 04 AUGUSTUS 2008 - Dennis Swart heeft de hoge verwachtingen op het TT Circuit van Assen tijdens de traditionele Rizla Racing Day volledig ingelost. Naast een poleposition en een keurige tweede plaats op zaterdag, won de Nederlander onder grote mediabelangstelling en 55.000 uitzinnige toeschouwers de afsluitende race in de ATS Formule 3 Trophy Cup. Met dit resultaat veroverde de Amsterdammer tevens de eerste plaats in deze klasse. Na tien verreden races heeft Swart totaal 69 punten in de Trophy Cup behaald.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Na zijn twee overwinningen ruim een maand geleden op Hockenheim, kwam Swart met veel zelfvertrouwen naar Assen. Op vrijdagochtend stond een vrije training op het programma. Hij ging met oude banden naar buiten en verkende de 4,555 meter lange baan. Daarna liet hij nieuwe banden op zijn bolide monteren en koos opnieuw het asfalt. Hij zat direct goed op snelheid en finishte de zestig minuten durende training als eerste. Hij was daarmee een volle seconde los van de rest.

Daarna stonden er twee kwalificaties op het programma. De rijder van het Tsjechische team KFR wist zijn tijd te verbeteren, maar zag dat Shirley van der Lof nipt onder zijn tijd dook. Hij moest hierdoor genoegen nemen met de tweede plaats (vijftiende algemeen). In de afsluitende kwalificatie van dertig minuten ging Swart opnieuw naar buiten voor een snelle tijd. Hij wist direct in zijn eerste rondje met zijn nieuwe banden te pieken en belandde daarmee op een voorlopige eerste plaats. Niet veel later volgde er een code rood situatie, waardoor zijn concurrentie geen tijd kon zetten. Met een tijd van 1:36.473 pakte Swart de belangrijke poleposition voor de race van zondag.

RACE 01 + 02:
Op zaterdag kwam Swart bijzonder goed uit de startblokken. Hij wist zich direct te ontdoen van Shirley van der Lof, door haar voor de eerste bocht te passeren. Hij rukte daarmee op van de vijftiende naar de negende plaats algemeen. De rijder met startnummer 55 probeerde verder op te klimmen naar voren, maar zag dat de grip van zijn voorbanden minimaal was. Swart moest hierdoor alle zeilen bijzetten om zijn positie te verdedigen. Swart vocht als een leeuw en behield knap zijn eerste plaats in de Trophy Cup. Pas vier ronden voor het einde moest hij zijn directe concurrent Bernd Herndlhofer voor zich dulden. Met veel onderstuur kwam hij als tweede over de meet.

Onder grote mediabelangstelling en veel aandacht van zijn persoonlijke relaties begon Swart aan de afsluitende manche op zondagmiddag. Toen de lichten voor de laatste keer waren gedoofd kwam hij goed van zijn plaats. Hij wist in de openingsfase behendig om de chaos heen te rijden en kwam als eerste in zijn klasse door. Hij schudde ook zijn naaste belager Herndlhofer langzaam maar zeker van zich af en nam een flinke voorsprong op de rest in de Trophy Cup. Zijn positie kwam nimmer meer in gevaar en won dikverdiend de race in de ATS Formule 3 Trophy Cup voor het uitzinnige thuispubliek.

DENNIS SWART: "Helemaal te gek om juist voor het thuispubliek de volle winst binnen te halen. Het weekend begon prima met de snelste tijd in de vrije training. In de eerste kwalificaties had ik serieuze tegenstand van Shirley, waardoor ik als tweede eindigde. In de tweede sessie piekte ik net op het juiste moment, voordat de rode vlag roet in het eten zou gooien. In de eerste race had ik bijna geen grip in mijn banden, waardoor ik met kunst en vliegwerk op de been bleef. Op zondag was het geweldig. Ik stond groot in de programmaboekjes en er was veel mediabelangstelling. Ook hadden we veel gasten die naar de hoofdrace kwamen kijken. Het massaal opgekomen publiek bezorgde mij tijdens de bekeruitreiking een kippenvel moment. Fantastisch!"

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP - ASSEN, ZATERDAG, 02 AUGUSTUS 2008


01. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, 25:46.405
02. Kevin Mirocha, Josef Kaufmann Racing, + 07.100s
03. Rafael Suzuki, Performance Racing, + 08.958s 14. DENNIS SWART, TEAM KFR, (TWEEDE IN TROPHY CUP), + 53.793s

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP - ASSEN, ZONDAG, 03 AUGUSTUS 2008


01. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, 25:15.923
02. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, + 00.752s
03. Laurens Vanthoor, Van Amersfoort Racing, + 13.839s 13. DENNIS SWART, TEAM KFR, (EERSTE IN TROPHY CUP), + 54.563s

NIEUWS en FOTO'S worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Bezoek voor meer informatie www.dennisswart.com of contacteer Roelof Oosterhuis (media@insightf1.com, +31 652 056 637).

© 2006 www.dennisswart.com