Media alert

RES Software biedt tips voor succesvolle Windows Vista-migratie

s-Hertogenbosch, 4 augustus 2008 Windows Vista werd in 2006 groots geïntroduceerd. Toch blijken veel ondernemingen nog niet te zijn overgestapt, omdat zij bang zijn dat het migratieproces voor problemen zorgt. De belangrijkste redenen om te kiezen voor Windows Vista zijn de verbeterde beveiligingsopties en performance, maar zeker ook het feit dat Microsoft op termijn geen ondersteuning meer zal bieden voor verouderde versies. Softwareleverancier RES Software beschrijft de vijf aandachtspunten voor een succesvolle Vista-migratie.


1. Analyseer hardware op compatibility vanaf een centraal punt Binnen de organisatie zijn vaak nog veel verouderde pc s in gebruik. Dit kan betekenen dat de hardware niet voldoet aan de systeemeisen voor Windows Vista. Het is belangrijk om dit eerst in kaart te brengen voordat aan het migratieproces wordt begonnen. Wanneer de hardware niet aan de minimumeisen van Windows Vista voldoet is het beter om te wachten tot de pc is afgeschreven. Nieuwe pc s kunnen vervolgens standaard met Vista worden uitgerust. Zodra duidelijk is hoeveel pc s wel geschikt zijn voor Vista, kan er ook een realistische planning worden gemaakt.


2. Breng de kritische applicaties in kaart op basis van gebruik Migratieprocessen kosten veel tijd, maar er kan veel tijdwinst behaald worden door vooraf in kaart te brengen welke applicaties werkelijk in gebruik zijn. Het is immers zonde van de tijd om aandacht te besteden aan applicaties die niet of nauwelijks worden gebruikt. Bovendien maakt dit het migratieproces onnodig complex. De meest migraties gaan uit van het aantal applicaties dat is geïnstalleerd, terwijl het gaat om welke applicaties door gebruikers worden gebruikt.


3. Standaardiseren alvorens te migreren
Na de inventarisatie is het verstandig om een standaard-desktop in te stellen voor de gebruikers en deze zo laat mogelijk te personaliseren. Op deze manier heb je een standaard die makkelijk te migreren is, terwijl de gebruiker toch zijn eigen desktop heeft. Als je de persoonlijke instellingen van de desktop loskoppelt van de manier waarop je een desktop aanbiedt, centraal of lokaal, op basis van Windows XP of Windows Vista, dan wordt de migratie aanzienlijk vereenvoudigd. Op deze manier maakt je ook een roll-back mogelijk van Windows Vista naar Windows XP in het geval van onvoorziene problemen. Daarnaast win je door loskoppelen van de gebruikersettings aan acceptatie van de gebruiker. Deze hoeft namelijk niet al zijn settings opnieuw in te stellen omdat hij een nieuw besturingsysteem of een nieuwe laptop heeft. De eindgebruiker wordt productiever terwijl hij gewoon over al zijn diensten kan beschikken.


4. Formuleer een realistisch migratieplan
Er zijn uiteraard verschillende strategieën mogelijk om Windows Vista binnen de organisatie uit te rollen. De meeste organisaties kiezen echter voor een geleidelijk uitrol, omdat een zogenaamde big bang -implementatie geen reële optie voor hen is. Het is belangrijk om hierbij een realistisch scenario te maken. Er moet duidelijk worden geformuleerd in welke volgorde de migratie gaat verlopen en hoeveel inspanning dit vereist van de IT-afdeling. Er dient ook een heldere procedure te worden opgesteld (deze wil je het liefst automatiseren) om bij te houden welke upgrades er hebben plaatsgevonden en in welke volgorde. Wanneer onduidelijk is welke patches zijn geïnstalleerd op een pc, is het ook onmogelijk om deze routineklus efficiënt uit te voeren. In het migratiescenario moet ook rekening worden gehouden met tegenslagen. Het is daarom verstandig om er voor te zorgen dat upgrades ook teruggedraaid kunnen worden wanneer de migratie problematisch verloopt.


5. Maak personeel vrij voor extra ondersteuning Een migratieproces roept meestal extra vragen op van medewerkers. Zorg er daarom voor dat de helpdesk hierop is ingericht. Feedback van medewerkers kan bovendien nuttig zijn om problemen vroegtijdig te ontdekken en op te lossen.

Bij ieder migratieproces worden organisaties geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, maar door een goede voorbereiding kunnen veel problemen worden voorkomen , stelt Anne Plancius, Solution Architect bij RES Software. Door de migratie geleidelijk uit te voeren houd je het proces overzichtelijk en voorkom je grote problemen. Zorg wel altijd voor een weg terug, voor het geval dingen misgaan.

(661 woorden)