European Union



Brussel, 4 augustus 2008

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor overname van BarcoVision door Itema

De Europese Commissie heeft de voorgestelde overname van het Belgische bedrijf BarcoVision door het Italiaanse Itema goedgekeurd op grond van de concentratieverordening van de EU. Itema produceert textielmachines; BarcoVision maakt voornamelijk sensoren voor de textielindustrie. Na een in april 2008 gestart uitvoerig onderzoek (zie IP/08/571) heeft de Commissie geconcludeerd dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of in aanzienlijke delen daarvan niet in belangrijke mate belemmert.

"Itema en BarcoVision zijn beiden belangrijke spelers in de textielproductieketen; deze fusie brengt een vooraanstaande fabrikant van textielmachines en één van zijn leveranciers van sensoren samen. We hebben dit zeer zorgvuldig bekeken en nu duidelijkheid erover gekregen dat de transactie geen nadelige gevolgen zal hebben voor de kwaliteit of de prijzen van textiel.", aldus Neelie Kroes, commissaris voor concurrentie.

Itema is actief in de productie en verkoop van machines voor de productie van textiel. Zij is een van de drie grote ondernemingen die textielfabrikanten opwindmachines leveren voor het opslaan van garen dat nadien voor weven of breien wordt gebruikt.

BarcoVision legt zich met name toe op de productie en verkoop van sensoren voor textielmachines en op speciaal voor de textielindustrie ontworpen softwaresystemen. BarcoVision is een van de twee grote ondernemingen die momenteel sensoren voor opwindmachines maken; deze sensoren zijn een belangrijk instrument voor de kwaliteitsborging van textiel.

Op 14 april 2008 opende de Commissie een grondig onderzoek (zie IP/08/571) om na te gaan of het gevaar bestond dat de nieuwe combinatie geen sensoren meer zou leveren aan concurrerende fabrikanten van opwindmachines, wat de prijzen daarvan zou doen stijgen voor textielproducenten.

Daarbij heeft de Commissie haar Richtsnoeren voor de beoordeling van niet-horizontale fusies (zie IP/07/1780) toegepast. Het onderzoek spitste zich voornamelijk toe op eventuele prikkels voor de nieuwe onderneming om geen sensoren meer te leveren aan concurrenten en zich daadwerkelijk uit de markt voor sensoren terug te trekken om de kosten voor de concurrentie de hoogte in te jagen. De conclusie van de Commissie is dat een dergelijke strategie de nieuwe onderneming geen voordeel zou opleveren: de winsttoename op de markt voor opwindmachines zou niet opwegen tegen het verlies dat op de markt voor sensoren zou worden geleden wanneer niet meer aan concurrenten werd geleverd. De Commissie heeft eveneens gekeken naar de prikkels voor de andere grote leverancier van sensoren om de prijzen daarvan na de fusie te verhogen, en is tot de conclusie gekomen dat de nieuwe onderneming maar in beperkte mate in staat is om de kosten voor de concurrentie te verhogen. Bovendien zijn de concurrenten op de markt voor opwindmachines op middellange termijn in staat om zelf sensoren te produceren, wat het gedrag van de leveranciers van sensoren verder aan banden legt. De Commissie heeft als gevolg daarvan geconcludeerd dat er geen concurrentiebezwaren kleven aan de voorgenomen concentratie.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_48 74