Parels van Integratie 2008 bekend

04/08/2008 11:59

Nicis Institute

DEN HAAG, 4 augustus 2008 - Succesvolle integratie initiatieven gericht op de actieve inzet van burgers, dat zijn de Parels van Integratie. Voor de vierde keer organiseert het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM) deze verkiezing. Het Comité van Parelvissers, selecteerde zes Parels uit 93 inzendingen. Deze zes maken kans op de eervolle titel dé Parel van Integratie 2008. Op maandag 28 oktober benoemt minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar, deze Parel der Parels.

Dit jaar staan de Parels van Integratie in het teken van het thema 'actief burgerschap'. Een Parel is een succesvol initiatief, gericht op meedoen aan de samenleving, waarbij gedeelde interesses en/of gedeelde belangen van burgers met verschillende (culturele) achtergronden centraal staan. Elke Parel is een glansrijk voorbeeld van een geslaagd initiatief, waar andere steden mogelijk gebruik van kunnen maken.

De zes Parels zijn (in willekeurige volgorde):


1. Atana - Zuid-Limburg


2. Volkstuinen bij hoogbouwflats - Roermond


3. Vooruit - Amsterdam


4. Kunstexpress maatjesproject - Amersfoort


5. Spraaksaam - Breda


6. JOLO - Rotterdam

Het Comité van Parelvissers bestaat uit:


- Rabin Baldewsingh, wethouder burgerschap, deconcentratie, leefbaarheid en media, Den Haag;


- Ineke Ketelaar, stadsdeelwethouder financiën en burgerzaken, Amsterdam Slotervaart;


- Stanley Ramkhelawan, integratiemanager, Dordrecht;


- Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, Universiteit van Amsterdam.

KIEM startte in 2005 het traject Parels van Integratie om duidelijk te maken wat de kracht is van succesvolle projecten. KIEM is ondergebracht bij - en wordt uitgevoerd door - Nicis Institute. Sinds 2005 kunnen mensen jaarlijks hun eigen Parel aanmelden. Vorig jaar werd het Utrechtse project Van binnen naar buiten de Parel van integratie 2007.

Over de zes genomineerde projecten:

Atana - Zuid-Limburg

Doel van Atana is het bevorderen van de bestuurlijke diversiteit in vrijwilligersbesturen van non-profit-instellingen in de sectoren cultuur, zorg en welzijn, onderwijs, wonen en sport in de regio Zuid-Limburg. Via diverse sleutelfiguren uit welzijnssectoren, vrijwilligerscentrales en opleidingsinstituten worden potentiële deelnemers geworven. Zij krijgen een intakegesprek met de persoonlijke coach om motivatie en bestuurstalent vast te stellen. Dan volgt een training op maat afhankelijk van de leervragen van de kandidaat; daarna volgt matching met een vrijwilligersbestuur en verdere coaching gedurende 1 jaar. Atana verzamelt zelf de bestuursvacatures.

Volkstuinen bij hoogbouwflats - Roermond

Rondom de buitenruimtes van enkele hoogbouwflats in de Componistenbuurt in Roermond houden bewoners een volkstuin bij. De grond is beschikbaar gesteld door de woningcorporatie om er voor te zorgen dat bewoners elkaar meer gaan ontmoeten. Een aantal tuinders betaalt maandelijks een bijdrage voor gezamenlijk onderhoud en bemesting. Aan het einde van het jaar gaan deze tuinders een vereniging oprichten. Het gezamenlijk bijhouden van de tuin zorgt ervoor dat bewoners met elkaar in contact komen.

Vooruit - Amsterdam

VU-studenten worden gratis gehuisvest in Amsterdam-West en doen in ruil hiervoor tien uur per week vrijwilligerswerk voor allochtone kinderen en volwassenen in de buurt. Het vrijwilligerswerk wordt door de studenten in overleg met de projectleider bepaald en bestaat uit huiswerkbegeleiding, sport, spelactiviteiten, computercursus, Nederlandse taal etc. VU-stafleden van de Faculteit der Sociale Wetenschappen zijn betrokken bij het werven en selecteren van VU-studentdeelnemers en bij de academische begeleiding.

Kunstexpress Maatjesproject - Amersfoort

Het Kunstexpress Maatjesproject zorgt ervoor dat kinderen uit minderbedeelde gezinnen sneller met kunst in aanraking komen. Binnen het project wordt gebruik gemaakt van het rolmodelconcept. Een kind wordt gekoppeld aan een maatje dat affiniteit heeft met kunst en creatieve werkvormen. Wekelijks onderneemt het koppel activiteiten die passen bij de interesses en talenten van het kind. Ook geeft het een impuls aan het creatieve proces en de ontwikkeling van de talenten. Daarnaast stimuleert het maatje de kunstbeleving. Dit gebeurt door museumbezoek of het bijwonen van theatervoorstellingen en concerten. Tijdens deze ontmoetingen is het maatje een artistiek en sociaal rolmodel voor het kind en betrekt het maatje het kind ook bij eigen kunstuitingen.

Spraaksaam - Breda

Doel van Spraaksaam is om het sociaal isolement van migrantenvrouwen, moeders van kinderen die nu in groep 1/2 van basisschool de Wisselaar in Breda zitten, te doorbreken. Moeders die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen krijgen les. De NT2 docent, zelf als onderwijzeres van groep 1/2 verbonden aan de basisschool geeft deze lessen volgens een erkende methode. De taallessen worden ondersteund door taalmaatjes, moeders van kinderen op school, zowel allochtoon als autochtoon, die de Nederlandse taal goed beheersen. De vrouwen die de taalles krijgen, zijn regelmatig aanwezig in de les van hun kind om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind.

JOLO - Rotterdam

JOLO, jongerenbemiddeling, bemiddelt in overlastsituaties tussen jongeren en ouderen. Allereerst voeren de jongeren afzonderlijke gesprekken met elke 'partij' en daarna een gezamenlijk gesprek. Jongeren van 12-20 jaar zijn hiervoor getraind en doen dit vrijwillig. De methodiek is gericht op het omzetten van overlastsituaties in kansen door een beroep te doen op de kwaliteiten en capaciteiten van alle betrokkenen om als gelijkwaardige gesprekspartners met elkaar in gesprek te gaan. JOLO'ers helpen betrokkenen tot gezamenlijke oplossingen te komen door de klachten te herformuleren in gemeenschappelijke wensen en behoeften.





http://www.nicis.nl/parels