Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 4 augustus 2008

PvdA Rotterdam: Pak zwartrijders in metro keihard aan

De PvdA vindt het verontrustend dat het aantal zwartrijders in de Rotterdamse metro toeneemt. In drie jaar tijd is het percentage zwartrijders opgelopen van 7, 2% naar 10,2%. Dat bericht dagblad Metro vandaag in een artikel over "meer zwartrijders".

"Zwartrijden is niet alleen een aanfluiting richting de reizigers die wél betalen, het is ook een grote verliespost voor de RET. Bovendien lokt succesvol zwartrijden nog meer zwartrijden uit. Zwartrijders in de metro moeten keihard worden aangepakt", aldus PvdA fractievoorzitter Peter van Heemst.

Het bericht in de Metro laat zien dat het aantal zwartrijders in de Rotterdamse metro explosief toeneemt. Een woordvoerster van de RET geeft in het artikel aan dat het afschaffen van de strippenkaart een belangrijke stap is bij het tegengaan van zwartrijden in de metro. De poortjes kunnen op dit moment nog met een willekeurig stukje papier worden geopend en dat zou bij het afschaffen van de strippenkaart niet meer mogelijk zijn. De poortjes zouden dan enkel nog geopend kunnen worden met de OV-chipkaart.

PvdA raadsleden Leo Bruijn en Peter van Heemst hebben het college gevraagd om extra maatregelen te nemen tegen het zwartrijden, vooruitlopend op de afschaffing van de strippenkaart.


---

Bijgevoegd zijn de schriftelijke vragen van Leo Bruijn en Peter van Heemst

Informatie voor de pers:

Peter van Heemst: 06-42612378

Leo Bruijn: 06-41510287

Victor Gorgels
Beleidsmedewerker Bestuur, Veiligheid en Middelen
PvdA-fractie Rotterdam
010-417 2105, 06-50 604 314
vgorgels@stadhuis.rotterdam.nl

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: Toename zwartrijden in de metro

Rotterdam, 4 augustus 2008

Geacht College,

In de Metro van vandaag staat een artikel over "meer zwartrijders". Het laat zien dat het aantal zwartrijders in de Rotterdamse metro explosief toeneemt. In drie jaar tijd is het percentage zwartrijders opgelopen van 7, 2% naar 10,2%. De PvdA vindt dit een verontrustende ontwikkeling. Het is niet alleen een aanfluiting richting de reizigers die wél betalen, het is ook een grote verliespost voor de RET. Bovendien lokt succesvol zwartrijden nog meer zwartrijden uit. Er moet dus een halt aan worden toegeroepen. Een belangrijke stap om dat te bereiken is het afschaffen van de strippenkaart, aldus de woordvoerster van de RET.


1. Kent u dit artikel?


2. Kunt u de geleverde cijfers bevestigen?


3. Wat vindt u van deze ontwikkeling?


4. Wanneer kan de strippenkaart worden afgeschaft?


5. Welk effect verwacht u daar cijfermatig van?


6. Welke maatregelen kunnen worden genomen vooruitlopend op de afschaffing van de strippenkaart?

Met vriendelijke groet,

Leo Bruijn Peter van Heemst


---- --