Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over gesprek met premier Nader Dhahabi van Jordanië

Kamerstuk | 04-08-2008

De minister-president heeft schriftelijke vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Wilders (PVV) over zijn recente gesprek met premier Nader Dhahabi van Jordanië.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen d.d. 16 juli 2008 van het lid Wilders (PVV) over mijn recente gesprek met premier Nader Dhahabi van Jordanië, nr.2070825320.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


1
Is het waar dat u gisteren te Parijs en marge van de mediterrane top heeft gesproken met de Jordaanse premier Nader Dhahabi over de nasleep van mijn film Fitna? 1)

Antwoord

Ik heb op 13 juli j.l., en marge van de Euromediterrane Top in Parijs, met mijn Jordaanse ambtgenoot Dhahabi over de kwestie gesproken.


2
Wat heeft u precies tegen de Jordaanse premier gezegd en wat was zijn antwoord?


3
Heeft u van de Jordaanse premier geëist dat zijn land - waar een onafhankelijke rechterlijke macht niet bestaat - strafrechtelijke procedures tegen een Nederlandse parlementariër onmiddellijk staakt en dat het doorgaan met die procedures onaanvaardbaar is en als een vijandelijke daad wordt beschouwd? Heeft u de boycot van Nederlandse producten in Jordanie ook als onaanvaardbaar en vijandig betiteld? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was zijn reactie?

Antwoorden 2 en 3

Ik heb in het gesprek gewezen op de externe effecten die kunnen voortvloeien uit de Jordaanse strafrechtelijke procedure. Premier Dhahabi heeft daarop een uiteenzetting gegeven over de relevante Jordaanse wetgeving. Afgesproken is dat beide landen over de kwestie in contact zullen blijven.


4
Heeft u de Jordaanse premier verteld dat het mogelijk door Jordanië vragen om de arrestatie en uitlevering aan welk land dan ook van een Nederlandse parlementariër die in Nederland geen wet heeft overtreden, ook onaanvaardbaar is en als een vijandige daad zal worden beschouwd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was zijn reactie?


5
Heeft u de Jordaanse premier verteld dat u de bilaterale banden tussen Nederland en Jordanië en die tussen de wederzijdse koningshuizen zal verbreken indien men niet onmiddellijk stopt met strafrechtelijke procedures tegen een Nederlandse parlementariër en/of om zijn arrestatie en uitlevering zou vragen aan welk land dan ook? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was zijn reactie?


6
Deelt u de mening dat Jordanië geen democratie is, maar een barbaarse monarchistische dictatuur geregeerd door een (verlicht) despoot en dat dit land geen onafhankelijke rechterlijke macht kent getuige rapporten van mensenrechtenorganisaties en dat het frequent de mensenrechten schendt? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan? Zo neen, waarom niet?


7
Kiest u onverkort voor de democratische rechtsstaat Nederland en de rechten en vrijheden van in Nederland vrij gekozen volksvertegenwoordigers die géén Nederlandse wet hebben overtreden of kiest u ervoor vriendjes te blijven en koffie te drinken met (vertegenwoordigers van) dictatoriale bananenrepublieken als Jordanië die strafrechtelijke procedures tegen een Nederlandse parlementariër in gang zetten?


8
Wanneer wordt u eens een flinke vent die niet met zich laat sollen en onverkort voor de Nederlandse belangen opkomt ook in de politiek-cultureel achterlijke Arabische en islamitische wereld?

Antwoorden 3 tot en met 8

Ik verwijs hiervoor naar de Kamerbrief van de minister van Buitenlandse Zaken d.d. 4 juli 2008. Ik neem nadrukkelijk afstand van de kwalificaties die het Jordaanse koningshuis en de Arabische en islamitische wereld in de vraagstelling worden toegedicht.


1) De Telegraaf en Trouw, 14 juli 2008