Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Bomen rond Wapenvelder molen hoeven niet gesnoeid

Honderden bomen die rond molen de Vlijt in Wapenveld staan, hoeven niet teruggesnoeid te worden tot zeven meter hoogte. Nieuwe beplanting die zeven meter of hoger kan worden mag alleen worden neergezet met toestemming van de gemeente. Dat heeft de Raad van State besloten in een rechtszaak die Molen De Vlijt BV en de vereniging De Hollandsche Molen hadden aangespannen tegen de molenbeschermingszone die de gemeente heeft vastgelegd.

Molen de Vlijt had aangevoerd dat het bestemmingsplan van de gemeente de molen onvoldoende beschermt. Molen de Vlijt wilde graag een absoluut verbod op het aanplanten van hoge beplanting en wilde ook een snoeiverplichting voor alle bestaande bomen binnen de beschermingszone van driehonderd meter rond de molen, die hoger zijn dan zeven meter. Maar de Raad van State geeft aan dat met het vergunningensysteem van de gemeente de belangen van de molen voldoende worden beschermd. Het college heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat een snoeiverplichting niet in het plan behoefde te worden opgenomen.

De Raad van State neemt in haar overwegingen mee dat het daarbij gaat om honderden bestaande bomen en dat het bovendien beplanting betreft die deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur en die hoge landschappelijke, ecologische of cultuurhistorische waarden bezitten. Ook staan binnen de beschermingszone monumentale bomen en dient rekening gehouden te worden met de belangen van de eigenaren van de gronden met deze beplanting.

Het enige wat de gemeente volgens de Raad van State in de beschrijving moet veranderen, is dat het niet gaat om beplanting van zeven meter en hoger maar om beplanting die een hoogte van zeven meter of hoger kàn bereiken. Juridisch gezien klopt de vastgestelde tekst van de gemeente dus niet en wordt de molen op dit punt in het gelijk gesteld.




Gemeente Heerde